Prema poslednjim podacima, 91 odsto dvanaestogodišnjaka u našoj zemlji ima jedan ili više zuba sa karijesom. Nešto veći procenat sa tim problemom (97 odsto) je među onima koji imaju 15 godina, a čak 98 odsto je onih koji u 18. godini imaju karijes, ističe se u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Stručnjaci Zavoda ističu da je glavni problem u preventivi i podsećaju na rezultate epidemioloških studija koji pokazuju da su oboljenja usta i zuba u stalnom opadanju u razvijenim zemljama, dok je situacija u zemljama u razvoju drugačija, gde je broj takvih oboljenja u konstantnom porastu. Naime, najmanji broj obolelih stalnih zuba po jednom detetu u uzrastu od 12 godina registrovan u zemljama zapadne Evrope – prosek u Velikoj Britaniji, Danskoj i Švajcarskoj je 0,9, u skandinavskim zemljama 1,2, a u Francuskoj 1,9 bolesnih zuba. Situacija je znatno lošija u zemljama istočne i jugoistočne Evrope – u Rusiji je prosek 3,7 obolelih stalnih zuba, u Poljskoj 3,8, u Bugarskoj 4,4 a u Mađarskoj 3,8.

Nedelju zdravlja usta i zuba organizovali su Institut za javno zdravlje Srbije i Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu, a uz podršku Ministarstva zdravlja.