Deca koja pre 12. godine probaju alkohol, u većem su riziku da postanu alkoholičari kada odrastu, rezultati su istraživanja Federalnog Univerziteta Sao Paolo (Unifesp) u kome je učestvovao i brazilski Informativni centar o drogama koje direktno utiču na nervni sistem (Cebrid).

Na razgovorima koji su se vodili u okviru studije postalo je jasno da su u većini slučajeva roditelji ti koji "u šali" ohrabruju decu da probaju alkoholna pića.

Jedan od učesnika studije priznao je da su mu njegovi roditelji, kada je imao 11 godina, ponudili vino.

"Kada kući dođem pijan, moja majka zna da sam pio ali se pravi da ne zna", rekao je dečko koji sada ima 16 godina i ide u školu u Sao Paolu.

Studija naglašava da je dovoljno da samo jednom pre 12. godine probate bilo koje alkoholno piće da bi se udvostručio rizik od toga da postanete kompulsivna pijanica u odraslom dobu.

"Svaki kontakt deteta mlađeg od 12 godina sa alkoholom može, u budućnosti, dovesti do uvredljivog načina (obrazca) konzumiranja", rekla je Zila Sančez, profesor Medicinskog odeljenja za preventivnu medicinu Univerziteta Sao Paolo i jedan od istraživača u ovoj studiji.

Rezultati ankete pokazali su da je od 82 odsto studenata koji su potvrdili da su do sada konzumirali alkohol, njih 11 odsto  to uradilo pre 11. godine.

Eksperti tvrde da je najveća opasnost kod maloletnika koji alkohol probaju pre dvanaeste godine, ta što je u tom dobu njihov mozak u punom razvoju, a alkohol dovodi do neurohemijskih promena koje oštećuju memoriju, sposobnost učenja i kontrolu impulsa.

Još jedna opasnost za adolescente, prema studiji, je oglašavanje pića, pogotovo piva. Mladi na taj način povezuju upotrebu alkohola sa sportskim aktivnostima i početak seksualnog iskustva.

Da bi se izbegla pojava sve većeg broja onih koji veoma rano imaju prve kontakte sa alkoholom, preporučuju se edukativne kampanje, posebno u školama i na televiziji.