Izvor: Novosti


Državni sekretar Miloš Jevtović, prilikom nedavne posete Kliničkom centru u Nišu, obećao je da će Ministarstvo zdravlja do kraja ove godine, umesto dosadašnja dva, obezbediti i treći besplatni pokušaj vantelesne oplodnje, čime će samo u gradu Nišu biti omogućeno 100 pokušaja više.


Niš je već četiri godine uključen u ove projekte i do sada je iz gradske kase pomoć koristilo 120 sugrađana. Prošle godine je, na primer, finansirano 48, a od početka ove godine 15 parova koji pokušavaju da postanu roditelji.

"U ovogodišnjem budžetu, za vantelesnu oplodnju predviđeno je šest miliona dinara i, ako se ispostavi da je potrebna veća suma, uslediće rebalans i ja neću ograničavati sredstva za pomoć bračnim parovima. Jednostavno, smatram da za ovu namenu ne sme da postoji finansijska granica," za "Novosti" je rekao gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić.


Pored Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Nišu, uskoro će veštačka oplodnja u ovom gradu  moći da se obavlja i u privatnoj bolnici „Mirabalis - Jevremova“, koja je potpisala ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.