Hirurg dr Cvetko Jovanović, koji sada živi u Majami Biču, osnivač je Fondacije "Dr Cvetko Jovanović" koja svake godine nagrađuje najbolje maturante Gimnazije u Čačku sa 500, 300 i 200 dolara.

Sadašnji dobročinitelj gimnazijalaca, u razgovoru za "Politiku" kaže da je iznenađen što mu se do sada "nažalost, niko od nagrađenih učenika nikada nije javio elektronskom poštom niti novogodišnjom ili božićnom čestitkom". I pored toga, on neće ugasiti Fondaciju "Dr Cvetko Jovanović", ali će razmisliti da li će nagrade nastaviti da uručuje lično ili će novac slati direktoru škole.

Dr Jovanović je ideju za osnivanje fondacije nasledio od strica, univerzitetskog profesora dr Miloja Jovanovića Tošovića, sa ciljem da pomogne siromašnoj seoskoj deci iz Pridvorice, odakle je cela porodica Jovanović.

Ovaj hirurg je godinama bio na vodećim pozicijama hirurških klinika u Nemačkoj, a potom je u Frankfurtu otvorio privatnu praksu gde je radio do 1990. godine kada je otišao u penziju.

Za svoj sedamdeseti rođendan, koji je proslavio 2004. godine u Beogradu, uputio je svojim gostima iz Njujorka, Majamija, Bostona, Pariza... poziv da ne kupuju poklone, već da taj novac iskoriste za pomoć deci iz Srbije.