Izvor: Novosti

Lekarski pregledi  budućih prvaka su u toku, a kako bi se dosadašnje gužve izbegle, Sekretarijat za dečju zaštitu i Sekretarijat za zdravstvo su pokrenuli inicijativu da se predškolcima  omogući da određene preglede obave u vrtiću.

Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu za "Novosti" je rekla da predlog podrazumeva da pregledi koje obavljaju logopedi

Deca rođena 2006. i do marta 2007. godine u septembru će krenuti u prvi razred. Ovogodišnji upis u školu počinje 1. aprila i trajaće do kraja maja

, stomatolozi i lekari specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije budu obavljeni u toku boravka dece u vrtićima, a obavljali bi ih specijalisti za ove oblasti iz područnih domova zdravlja. Takođe ona je istakla da će sve planirane aktivnosti biti realizovane u saradnji sa izabranim pedijatrom i uz odgovarajuću dokumentaciju i saglasnost roditelja, odnosno staratelja. Nakon završenih pregleda, izabrani pedijatar bi trebalo da objedini nalaze ostalih lekara specijalista, stomatologa i logopeda i da izda potvrdu za polazak u prvi razred osnovne škole.


Stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, kao referentne zdravstvene institucije koja kontroliše sprovođenja preventivne zdravstvene zaštite u predškolskim ustanovama na teritoriji grada Beograda, potvrdili su stručnim mišljenjem i stavom opravdanost i prihvatljivost navedene inicijative.