Početkom svakog oktobra, a povodom proslave Međunarodnog dana deteta (5. oktobar), beogradski mališani u svojim porodicama ugoste više stotina vršnjaka. Pet dana ulice grada bogate su pesmom i igrom, kojom deca iz svih krajeva Evrope prikazuju svoja umeća i običaje.


Karneval u centru grada, koncerti ''Susreti prijateljstava'' u Dečjem kulturnom centru Beograd,

Davne 1968. godine, Dečji kulturni centar Beograd (tadašnji Dom pionira) pokrenuo je inicijativu da se organizuje susret dece Evrope

Međunarodni likovni konkurs, poludnevni program na Adi Ciganliji, svečani koncert u Sava centru i velika zajednička žurka programski su segmenti manifestacije koji obogaćuju svake godine kulturnu sliku grada, a deci pružaju pregršt mogućnosti za zabavu i druženje.


I ove godine mališani iz 20 beogradskih osnovnih škola ugostiće u svojim domovima decu iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Italije, Kipra, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rusije, Slovačke, Slovenije, Turske, Ukrijine, Hrvatske, Crne Gore, Češke i Kine.

Tema 43. manifestacije Radost Evrope je "Spuštajmo potoke u reke široke, razvijajmo leve i desne pritoke" (Duško Radović). U ovim stihovima značajnog srpskog stvaraoca za decu Duška Radovića, deca Evrope mogu pronaći inspiraciju za maštanje, misaono razmrdavanje i umetničko stvaranje. Obeležavajući jubilej 90 godina od rođenja Duška Radovića, stihovima o vodi ističe se značaj razvijanja ekološke svesti kod dece i mladih.