Sajam će biti otvoren u nedelju, 21. oktobra, u 18 časova, ali će tog dana sajam raditi od 10 sati. Novina je da će u hali 1a biti smešteni izložbeni prostori i da će se u njoj održavati svi prateći programi.

Ove godine zemlja počasni gost je Mađarska koja će predstaviti najnovija književna ostvarenja, a u posebnim programima gostovaće najmlađa generacija pisaca i pesnika. Beograđani će moći da upoznaju i Judit Polgar, najveću svetsku šahistkinju, koja će predstaviti dva mala udžbenika za decu. Njen učenik Aleksandar Krstulović, devetogodišnji evropski prvak u šahu, odigraće simultanku na 20 tabli.

Na štandu EUNIK mreže nacionalnih ustanova kulture država Evropske unije zajednički će nastupiti Britanski savet, Austrijski kulturni forum, Francuski institut, „Gete” institut i Institut „Servantes”, a tema nastupa biće dečja književnost i bajke na jezicima zemalja koje ovi instituti predstavljaju. Na ovom štandu predstaviće se i ambasade Švedske i Portugalije.

Na izložbama će biti izbor iz regionalne književne periodike, uvid u stvaralaštvo Stevana Raičkovića omogućiće kraljevačka „Povelja”, a biće prikazani i rezultati umetnika, učenika i studenata koji se u svojim radovima bave alfabetom.

U okviru 57. sajma knjiga biće dodeljene nagrade Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečja knjiga godine i Najlepša knjiga, kao i nagrada „Dositej Obradović” za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Školski dan biće 25. oktobar, kada će učenici, nastavnici, školski bibliotekari, studenti i profesori moći organizovano da posete sajam, a za porodične dane određeni su 22. i 23. oktobar, kada će porodice dobijati posebne popuste za ulaz.

Radno vreme sajma knjiga biće od 10 do 21čas, a cene ulaznica ostale su iste kao i u protekle tri godine – pojedinačna je 250, ulaznica za grupne posete 150, a porodična ulaznica 600 dinara.