Izvor: B92


Bambi
Scena filma koji je režirao Dejvid Hend 1942. godine, a u kojoj lovac ubija Bambijevu mamu, još uvek ima moć da rasplače i odrasle.


Stari Žućko

Zašto je život toliko surov? Diznijev klasik iz 1957. godine je priča o bolnom rastanku čoveka i psa.

Dambo
Scena u kojoj mama Damba njiše u svojoj surli kao u kolevci kako ga uspavala, može i spartanske gledaoce da razneži. Kao mnogi tužni filmovi, i ovaj film Bena Šarpestina iz 1941. godine, ima srećan kraj. Savršena moralna priča za sve koji su ikad bili nezadovoljni sobom.


ET vanzemaljac

Iako se Spilbergov film "ET" vidi kao naučno-fantastična avantura, ovaj film iz 1982. godine je zapravo brilijantno zamaskirana porodična drama. To je film o prijateljstvu, granicama koje će ljudi preći da bi zaštitili svoje porodice i o tome koliko je teško kada se izgubi neko koga volite.

Nebesa
Genijalnost Piksarovih filmova je način na koji uspevaju da dotaknu i decu i odrasle. Odmah nakon početka filma "Nebesa", počinje četvorominutna sekvenca koja nas upoznaje sa glavnim likom, Karlom i njegovom suprugom Eli. Ovo je kratak film unutar filma koji skicira njihov brak kroz godine, kompletno sa svim radostima i razočarenjima koja donosi život udvoje tokom decenija. Na kraju, Eli umire i Karl postaje usamljeni starac.

Gde raste crvena paprat
Istina je da će većina priča o deci i njihovim psima inspirisati plačljive, ali Stari Dan i Mala En - dva lovačka psa, brat i sestra, koji se pojavljuju u knjizi i filmu - ne umiru običnom, mirnom smrću. Jedan od njih je brutalno rastrgnut od strane šumskog lava, a drugi umire od nečeg još goreg: od slomljenog srca.

Šarlotina mreža
Jednostavna priča o odanosti i požrtvovanju, film "Šarlotina mreža" izaziva suze skoro 40 godina. Možda najneustrašiviji pauk u književnosti, Šarlota koristi svoj talenat za pisanje kako bi spasila život malog praseta Vilbura. Pisanjem po svojoj mreži da je Vilbur "izuzetno prase", "sjajan", "blistav" i konačno "skroman", Šarlota postiže, tik pred smrt, da ubedi farmera da poštedi Vilbura od toga da postane gomila kobasica. Mada Šarlota ima 514 dece, od kojih troje ostaje da brinu o Vilburu, Vilbur je taj koji nikad ne zaboravlja na njene napore. Film je doživeo nekoli novih verzija.


Američka bajka

Nakon što Miškokeviči, grupa rusko-jevrejskih miševa, odluči da ode u Ameriku krajem XIX veka, njihov sin Fivel biva bačen sa broda i voda ga izbacuje na obale Njujorka. Ceo ovaj film Dona Blata iz 1986. godine je o tome kako mali glodar imigrant pokušava da nađe svoju porodicu.


Moja devojka

Kada se radnja dečjeg filma odvija na sahrani, znate da će biti srceparajući. Ali "Moja devojka" - film iz 1991. godine o Vadi Saltenfas i njenom isuviše-mladom-da-bi-bio-romantičan najboljem drugu Tomasu - nije tužan zbog sahrane. Nije tužan čak ni zbog toga što je Vadina majka umrla. Nije tužan ni zbog toga što se njen otac zaljubio u drugu ženu koja je fina, ali ipak izaziva dvojna osećanja kod Vade koja se boji da će ona zameniti njenu majku. Nije čak ni tužan zbog čudnog bola o muško-ženskim odnosima dece koja su previše mlada i previše naivna da bi razumela šta je bol. Ne, tužan je zbog pčela. Glupih, glupih pčela. Nećemo uništiti kraj, ali ćemo reći samo ovoliko: trebaće vam deset pakli perfeks maramica.


Fluk
Lik koji nije baš porodični čovek umire i reinkarnira se u psa, uzimajući svoju drugu šansu da se iskupi pred svojom ženom i sinom. Najupečatljivija scena filma se odvija na groblju koje je prekriveno snegom.