Izvor: Pressonline

Matej Jurčišin je tako postao najveći pojedinačni sponzor Tatranskog nacionalnog parka.


Za razliku od većine pojedinaca i preduzeća koji su prikupili 1,7 miliona evra za obnovu šuma u Tatrama posle katastrofalne oluje 2004. godine, Matej je postavio uslov da se njegov novac upotrebi za sasvim konkretnu srvhu.
Nacionalni park će za njegovu ušteđevinu kupiti 500 specijalnih feromonskih klopki za bubu-štetočinu, a Matej je dobio pravo da klopke kontroliše zajedno sa šumarima.


"Zahtev dečaka je za nas bio vrlo prijatno iznenađenje. Do sada se sa nečim takvim nismo sreli", kazala je Lenka Burdova iz Državnih šuma TANAP koje upravljaju glavnim slovačkim nacionalnim prirodnim parkom.


"U Tatre idemo redovno i muči nas šta se tamo desilo. To je prava katastrofa. Mateja najviše brine najezda smrekovog potkornjaka", kazala je Matejova majka Alica Jurčišinova.


Matej je, po njenim rečima, samostalno doneo tu odluku, iako su roditelji morali da daju saglasnost i potpišu sve dokumente.


Dečak je izrazio želju da i ubuduće pomaže obnovu Tatranskog narodnog parka, a uprava je obećala da će svog najdarežljivijeg pojedinačnog sponzora redovno obaveštavati kako napreduja borba protiv štetočine.