Izvor: Bizlife



Pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti izjavila je danas da je ta stručna služba pre dve nedelje uputila Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) i Ministarstvu zdravlja preporuke da se svim trudnicama i porodiljama omogući jednaka zdravstvena zaštita.

Ona je pojasnila da porodilje i trudnice koje su zaposlene ne mogu da overe zdravstvene knjižice jer im poslodavac nije uplatio doprinose za zdravstveno osiguranje, što znači da se nalaze u nejednakom položaju u odnosu na one koje su nezaposlene. Prema njenim rečima, ne mogu žene same da snose troškove lečenja i pregleda zato što poslodavac ne uplaćuje doprinose i zato što neki državni organ ne obavlja kontrolu uplate doprinosa.


Lončar je navela da je poverenica reagovala na osnovu pritužbe jedne porodilje koja nije mogla da overi zdravstvenu knjižicu zato što poslodavac nije upućivao doprinose za zdravstveno osiguranje, te se tako našla u situiciji da nije mogla da obavi lekarski pregled. Ona je istakla da je to telo ispitalo situaciju i da je utvrđeno da i u drugim slučajevima slične prirode postoji osnov da se reaguje i donesu preporuke.