Izvor: Blic

Svako peto dete je gojazno, veliki broj ima krivu kičmu, ne znaju sve dane u nedelji i godišnja doba, kao ni da gledaju na sat, pokazali su rezultati sistematskih pregleda predškolaca u Domu zdravlja u Nišu. Sa druge strane, mnogi od njih igraju složene igrice na računaru i znaju njihove nazive na engleskom. Stručnjaci upozoravaju da su krivci za to roditelji kojima je prepuštanje dece zabavi na kompjuteru lakše nego vaspitavanje.

"Računar ne može da pita dete koji je danas dan ili godišnje doba. To treba da rade majka ili otac, ali moraju da provode vreme sa detetom, da mu pričaju, da ga upućuju da upoznaje svet oko sebe", ističe Tanja Stefanović Stanojević, profesorka psihologije Filozofskog fakulteta.

Iako je tehnologija dovela do lakšeg pristupa velikim količinama informacija i, samim tim, lakšem učenju, previše vremena provedeno ispred ekrana može da dovede do otuđenja.

"Dete igra igre na računaru, gradi neki svoj svet, nisu mu potrebna druga deca, a to je već prvi korak ka otuđenju", ističe profesorka Stefanović Stanojević.