Izvor: Danas



Novoizgrađeni centar za decu sa invlaliditetom kompanija Delta Holding predala je na korišćenje Beogradu koji se obavezao da će ga opremiti kako bi uskoro njemu moglo biti smešteno i zbrinuto 80 dece.

"U narednih nekoliko meseci ćemo opremiti ovaj objekat pa će deca uskoro moći da borave ovde ceo dan, da se druže i razvijaju svoje sposobnosti. Uverio sam se da deca sa posebnim potrebama imaju velike mogućnosti i treba da im se posveti pažnja kako bi bili ravnopravni sa drugim delovima društva", izjavio je - rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Zgrada centra "Sunce" površine 2.500 metara kvadratnih izgrađena je na dva nivoa i prilagođena svim oblicima invaliditeta, a u okviru kompleksa nalazi se i park koji će uskoro biti opremljen. Korisnicima će biti na raspolaganju šest soba za dnevni boravak, devet radno-terapeutskih radionica, senzorna soba, fiskulturna sala, prostorije za zdravstvenu negu i staklena bašta. U Centru se nalaze i prostorije za noćenje, što će omogućiti roditeljima da zbrinu decu na nekoliko dana ako su odsutni iz Beograda. U dvorištu su postavljene sprave za vežbanje i zasađen je voćnjak i leje sa lekovitim biljem.

U izgradnju je uloženo 2,3 miliona evra, dok je sam objekat sagrađen za nepunih osam meseci. Ideju o izgradnji takvog centra Delta fondacija je razvila pre dve godine, uz konsultacije sa Ministarstvom rada i socijalne politike i predstavnicima Grada, kao odgovor na potrebe najranjivijih društvenih grupa. Projekat je odobrio Sekretarijat za socijalnu zaštitu, predstavnici svih beogradskih centara za boravak dece sa invaliditetom, kao i predstavnici njihovih roditelja.