Izvor: Tanjug


Profit najvećeg svetskog proizvođača igračaka američke komapnije "Mattel"  je prepolovljen, a jedan od razloga ovako naglog pada je smanjena prodaja kultne lutke "Barbike".

Proizvođači tradicionalnih igračaka sve teže pridobijaju potrosače, pošto njihovi artikli teško mogu da konkurišu video-igricama, a mališane danas mnogo više privlače video-igrice za tablet računare tipa ajpeda ili konzole "Xbox", napominju eksperti.


Najveće razočaranje u prvom kvartalu bili su rezultati prodaje kultne lutke "Barbike", koja je opala za šest odsto u odnosu na rast od 14 procenata u istom periodu 2011. godine.

Nagli pad zarade u kompaniji su obrazložili i troškovima zbog preuzimanja za 680 miliona dolara kompanije "Hit Entertainment" kojoj pripadaju brendovi igračaka kao što su "Vozić Tomas" i "Bob građevinar".
Analitčari su očekivali da će kompanija uspeti da ostvari prihode od makar 990 miliona dolara. Kompanija je pri tom na stranim tržištima obezbedila rast prihoda od sedam odsto zahvaljujući uglavnom prodaji u Brazilu, Meksiku, Evropi i azijsko-pacifičkoj regiji, ali su u severnoj Americi opali za devet odsto.


Kako bi zadovoljile ukuse svojih potencijalnih kupaca, kompanije počinju da izrađuju interaktivnije igračke. Tako je "Mattel" proizveo nekoliko modela trkačkih autića, koji se mogu "voziti" po ekranu ajpeda.