Izvor: Novosti.rs


Ko će se naći na spisku "dobrih škola" određivao je Zavod za vredovanje kvaliteta obrazovanja, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke. Ključni parametar bio je rezultat završnog ispita osmaka. Ali ove podatke uporedili su s tim koliko su roditelji učenika osmih razreda obrazovani, pa su više vrednovani uspesi osmaka čije su mame i tate nižeg obrazovanja nego oni njihovih vršnjaka iz fakultetski obrazovanih porodica. U obzir je uzimano i u kakvim uslovima se ovi đaci školuju - koliko dece ima u školi, koliko su velika odeljenja...

Ministarstvo i Zavod nisu objavili ko je u Srbiji imao najviše, a ko najmanje bodova na završnom ispitu. Taj podatak saopšten je svakoj školi pojedinačno za interne analize.


Među "najboljima" je svega deset beogradskih i tri novosadske škole, ali su dobre rezultate na maturi imale i one iz Kleka, Huma, Siriga, Stanova, Žitkovca, Kupusine, Preševa, Mužlja, Rajkovića, Poćute, Belušića...Među njima ima i velikih i malih, i starih i novih, i gradskih i seoskih.  Jedna od "dobrih škola" je i "Učitelj Tasa" iz Niša. Direktor Miodrag Pejić kaže da je ovo jedina niška škola koja je dobila ovo zvanje.