Izvor: Danas.rs



Pomoć države porodicama koje dobiju prinovu ogleda se u roditeljskom dodatku, koji za treće dete iznosi oko 223.000 dinara, za drugo oko 124.000. Taj novac se isplaćuje u 24 mesečne rate. Pomoć za prvo dete od 30.000 dinara roditelji dobijaju odmah.


Porodice sa troje i više dece imaju pravo na 15 besplatnih kubika vode mesečno što vredi oko 600 dinara, a u Narodnoj biblioteci imaju pravo na jednu besplatnu dečju člansku kartu.
U Kruševcu se godišnje rodi oko 1.140 dece, a od toga oko 140 bračnih parova dobije treće ili četvrto dete. Istovremeno, na teritoriji grada umre 1.750 ljudi.


Roditelji sa troje i više dece kažu da podrška Grada i Republike postoji, ali da bi, imajući u vidu stalni pad nataliteta i tešku ekonomsku krizu, ona trebalo da bude veća, te da bi pojedina pitanja trebalo sistemski rešiti.

Pomoćnica gradonačelnika Ružica Džugurdić rekla je da je u ovogodišnjem budžetu Grada za pomoć porodicama za treće i četvrto dete izdvojeno 2,2 miliona dinara, duplo više nego prethodne godine.
Prema njenim rečima, poklon čestitka u akciji ''Treće dete'' trebalo bi da bude vredna oko 20.000, dok je prošle godine bila 8.000 dinara.


Fond za populacionu politiku je za kupovinu knjiga za trećeg i četvrtog đaka u porodici izdvojio 5,5 miliona dinara, a pravo na to imaju roditelji čija se starija deca još školuju.

Takođe treće i svako naredno dete u predškolskoj ustanovi ''Nata Veljković'' ima besplatan smeštaj.