Izvor: Blic


Jedanaestogodišnji dečak nema ušnu školjku i do sada je jedino mogao da čuje pomoću zavojnice sa eksternim slušnim aparatom, koji zvuk prenosi preko kosti. Sada mu novi implant omogućava prenos zvuka preko kosti direktno do unutrašnjeg uha.


Uz pomoć visoke rezolucije kompjuterske tomografije naučnici bečke Univerzitetske klinike za uho, grlo i nos, napravili su najpre 3D-model lobanje dečaka. Tako je precizno određeno mesto u blizini uha, gde je tokom jednosatne operacije ugrađen implant.


Kod dečaka su zbog urođene greške vibrirajući delovi u srednjem uhu, kao što su bubna opna, čekić, nakovanj i uzengija defektni. To je dovelo do srednjestepene gluvoće.

Novi implant može ubuduće da se upotrebi i kod pacijenata kod kojih klasična hirurgija nije dala rezultate, istakao je lekar Volf-Diter Baumgartner.To važi između ostalog i za osobe sa hroničnom upalom srednjeg uha, ali i za pacijente sa jednostranom gluvoćom ili defektom uha.

Slična operacija nedavno je urađena u Kliničko-bolničkom centru "Zemun", kada je Snežani Živković (24) ugrađen slušni aparat u kost iza uva.