Izvor: Novosti.rs

U prvom tromesečju primene novih zakona o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju, kojima je deci sa navršenih 15 godina omogućeno da samostalno donose odluke o svom zdravlju bez prava roditelja na uvid u njihove kartone, tinejdžeri su dobili visoku ocenu iz vladanja.

U mnogim domovima zdravlja u Srbiji, ''Novostima'' je u sredu potvrđeno da mladi ne zloupotrebljavaju novo pravo i da ne traže od lekara da bilo šta sakriju od njihovih roditelja.

''Još nijedno dete nije tražilo da sakrijemo od roditelja bilo šta u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem'', kaže za ''Novosti'' dr Biljana Boravac Božić, načelnik školskog dispanzera u Domu zdravlja Stara Pazova.

U Školskom dispanzeru u Zemunu rečeno je da deca starija od 15 godina, čak i kada imaju grip, a pogotovo kada je nešto ozbiljnije, kod lekara uglavnom dolaze sa roditeljima.
''Nijedno dete do sada nije insistiralo na tajnosti medicinskih podataka'', kaže dr Božidar Milanović iz Školskog dispanzera na Novom Beogradu.

I u Domu zdravlja Niš potvrđuju da se u praksi ništa nije promenilo.
''Deca se ne pozivaju na novi zakon, ali lično mislim da su ovakva rešenja za naše društvo preuranjena'', kaže dr Jasmina Ranković, šef Školskog dispanzera u Domu zdravlja Niš.
''Zakon nas sad obavezuje da decu koja još nisu sposobna da donose tako važne odluke pustimo da se sama brinu o svom zdravlju''.