Izvor:Glas javnosti


Crtani filmovi snažno utiču na ponašanje dece i zato je neophodna kontrola dečijeg programa, smatraju stručnjaci dok iz Republičke radiodifuzne agencije (RRA) navode da ne postoji posebna regulativa za tu vrstu filmova.


"U proseku, dete provodi mnogo više vremena ispred TV, nego u školi ili slušajući savete roditelja i o svetu mnogo uče gledajući elektronske 'slike'", rekla je psiholog Aleksandra Jovanović Mađar. Prema njenim rečima, imajući to u vidu, neophodno je vršiti kontrolu dečjeg programa.


Opasne i video ogrice
Ona je ocenila i da crtani filmovi koji se emituju na domaćim TV kanalima uglavnom neguju pozitivne vrednosti i upozorila da opasnost preti iz igranioca i radnji u kojima se prodaju video igrice agresivnog sadržaja.


"Nasilje koje čini osnovni koncept tih igara, prenosi se u stvarni svet", rekla je Jovanović Mađar.


Ona je dodala i da su istraživanja pokazala da se agresivni sadržaj programa momentalno prenosi u svakodnevni život dece, pojačavajući njihov impuls za nasiljem. Prema njenim rečima, otuda je na roditeljima dvostruka odgovornost - da vrše selekciju programa i limitiraju vreme gledanja crtanih filmova i TV programa.

RRA: Cenzura je zabranjena
Portparol RRA Srboljub Bogdanović rekao je da ne postoji posebna regulativa za crtane filmove, odnosno da oni podležu svim pravilima pod koje podleže i ostatak programa. Prema njegovim rečima, RRA nema poseban pogled na crtane filmove.


"Crtani filmovi su deo programa i kao takvi su tretirani, dakle, emiteri su slobodni da ih puštaju u terminu u kome sami nalaze za shodno", istakao je Bogdanović i podsetio da je cenzura zabranjena i da ne postoji.


On je naveo da se građani predstavkama mogu obratiti RRA ukoliko žele da ukažu da program koji se emituje nije prikladan za decu.


"Svaka predstavka će biti razmotrena i prema njoj će biti izvršen postupak u skladu sa procedurom, što znači da, ukoliko se utvrdi da je emiter napravio nekakav prekršaj, on može biti upozoren i može mu biti izrečena mera", kazao je Bogdanović.