Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreme za zaštitu od sunca krive za rahitis?

Kod jedne devojčice iz Velike Britanije je otkriven početni stadijum rahitisa, kao posledica stalnog korišćenja krema za zaštitu od sunca.

Izvor:Mondo


Tajler Etril, dvanaestogodišnjakinja iz letovališta Sandaun na ostvru Vajt, počela je da se žali na bolove u nogama posle dve ortopedske operacije koje je imala pre tri godine i koje nisu bile povezane sa sadašnjom dijagnozom.

Roditelji su više puta tražili lekarsku pomoć, ali je lečenje bilo bezuspešno.

Stručnjaci bolnice u Sautemptonu su tek u novembru prošle godine uradili analize na deficit vitamina i utvrdili nedostatak aktivnog oblika vitamina D.

Vitamin D se aktivira u organizmu pod dejstvom ultravioletnih zraka, a ostrvo Vajt je jedan od britanskih regiona sa najviše sunca.

No, pokazalo se da je majka devojčice, inače medicinska sestra, sunčanim danima redovno pri šetnji mazala njenu kožu kremom s visokom zaštitom od ultravioletnog zračenja sa faktorom 50, što je dovelo do deficita vitamina D i, kao posledica, razvoja rahitisa.

U Velikoj Britaniji je u porastu broj dece obolele od rahitisa, bolesti za koju se verovalo da je eliminisana pre više od 80 godina.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica