Svakog vikenda tokom meseca (počev od nedelje, 5. decembra) u tržnom centru Ušće odvijaće se dečje crtaonice i to u terminu od 12 do 16 časova. Tu će deca, dok su im roditelji u kupovini, moći da se zabave i ponešto nauče, i na taj način daju svoj doprinos za decu obolelu od raka.

Dečja crtaonica će biti organizovana u formi kindergartena – volonteri NURDOR-a će voditi računa o deci. Počasna gošća prve crtaonice će biti pevačica Tijana Dapčević, koja će svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji dati kroz pomoć prisutnoj deci u crtanju i druženju sa njima.


Crteži, koje će deca raditi u okviru crtaonice, će biti izloženi u centru tokom celog meseca, a prodavaće se na humanitarnoj novogodišnjoj aukciji, poslednjeg vikenda u mesecu, 25. i 26. decembra, kada će biti organizovan i svečani program za decu. Ceo prihod je namenjen održavanju „Kuće nade“, roditeljske kuće na Bežanijskoj kosi, koja je namenjena smeštaju dece obolele od raka, u roditeljskoj pratnji, koja dolaze iz unutrašnjosti tokom lečenja na beogradskim onkološkim klinikama.


Za ovu priliku, kompanija Dexy Co je NURDOR-u donirala veliku količinu dečjih igračaka, koje će posetioci centra moći da dobiju uz određeni minimalni iznos donacije.


„Primarni cilj održavanja humanitarne dečje crtaonice nam je da obezbedimo novčana sredstva za održavanje roditeljske kuće koju smo nazvali „Kuća nade“ na Bežanijskoj kosi. Prema detaljnoj specifikaciji NURDOR-a, za redovno mesečno održavanje kuće je potrebno 1.200 evra, što uključuje režijske i troškove održavanje kuće, kao i platu jedne zaposlene osobe koja će biti supervizor, odgovorna za održavanje kuće, organizaciju i stalno biti na raspolaganju roditeljima i deci koji budu privremeno boravili u njoj. Pored toga, smatramo da je vrlo bitno da utičemo na buđenje empatije i filantropskih osećanja kod dece i formiranje svesti o svrsishodnosti pomoći drugima, koji su u nevolji, i čovečnosti, pre svega, od malih nogu. Kroz ovu crtaonicu želimo da im pokažemo da malim ulaganjem svog vremena, volje i rada mogu mnogo da pomognu onima kojima je pomoć preko potrebna u datom trenutku. Ovo je samo jedan od projekata u okviru naše dugoročne strategije komunikacije koju sprovodimo u cilju da širu javnost informišemo o problematici oboljenja raka kod dece i okolnostima sa kojima su suočena obolela deca i njihove porodice tokom trajanja lečenja“, izjavila je Žana Korolija, članica UO NURDOR-a.


Humanitarna dečja crtaonica se organizuje pod pokroviteljstvom Ministartsva zdravlja Republike Srbije i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.