Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mučnine kod trudnica su genetski uzrokovane

Hiperemesis gravidarum (HG) je ekstremni oblik mučnine i povraćanja, a žene čije su sestre, majke i bake imale jake jutarnje mučnine tokom trudnoće, imaju veći rizik da ga dobiju, pokazuju nova istraživanja.


Oko 60.000 trudnica se svake godine hospitalizuje, i često donese odluku da prekinu trudnoću, zbog ekstremnog oblika mučnine i povraćanja koji ugrožava njihove živote.
Hiperemesis gravidarum (HG) je ekstremni oblik mučnine i povraćanja, a žene čije su sestre, majke i bake imale jake jutarnje mučnine tokom trudnoće, imaju veći rizik da ga dobiju, rezultati su nove studije istraživača sa UCLA i Univerziteta Južne Kalifornije.


Istraživači su pratili porodične anamneze iz majčine i očevljeve porodice, onih žena koje su patile od HG i otkrili ne samo da je razlog genetske prirode već i da žene čije su setre imale HG imaju čak 17 puta veći rizik za razvoj ovog stanja. Rezulati su objavljeni na online izdanju Američkog žurnala za ginekologiju i akušerstvo.


"Trudne žene sa porodičnom istorijom ekstremne mučnine u trudnoći treba da budu svesne da i one mogu da imaju takve probleme, a zdravstveni radnici bi trebalo da podatke o mučnini iz porodične istorije uzmaju pri prvoj poseti akušeru", rekao je glavni autor Marlena Fejzo, docenta za hematologiju-onkologiju na David Geffen Medicinskom fakultetu na UCLA i docenta za fetalnu medicinu na Medicinskom fakultetu Keck u USK.

"Smatra se da je hiperemesis gravidarum zastupljena sa 0,5 posto u populaciji, a ova studija pokazuje visoku genetsku komponentu u razvoju ovog stanja, " zaključuju autori.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica