Izvor: Mondo


Znakovni jezik nekada su koristili dečji psiholozi, međutim, poslednjih par godina u SAD roditelji su do te mere prihvatili časove, knjige i onlajn programe na tu temu da se stručnjaci pitaju da li roditelji smatraju da je učenje beba znacima nešto što se podrazumeva da oni moraju da urade.

Psiholog specijalizovan za najmlađu decu Rahil Brigs kaže da je među roditeljima program korišćenja znakovnog jezika poprimio takve razmere da je postao kao neka vrsta "davanja leka u podizanju dece".

AP prenosi jednu od uobičajenih scena iz mini škola - učiteljica Robin Gejts stavlja tri buckaste bebe u njihove bebeće stolice i započinje čas učenja znakovnog jezika.

"Da li možete da kažete 'hvala' ?", pita Gejtsova njene male učenike koji balave, smeškaju se i pomeraju u stolicama, a jedna od beba pruža svoju majušnu ručicu ka njenim usnama i dodiruje ih sa raširenim dlanom, praveći traženi znak.

Brigsova kaže da je za početak dovoljno krenuti sa nekoliko znakova: "Kada kažete 'jee' i oni zatapšu ručicama jer su srećni, to je znak".

Upotreba najosnovnijih znakova smanjuje frustraciju kod beba, pošto im oni pomažu da izraze neke svoje potrebe i želje i pre nego što progovore, smatraju mnogi stručnjaci.

Meri Benson Mekmulen, predavač sa 30 godina radnog iskustva na Univerzitetu u Indijani, kaže da novorođenčad već nekoliko sedmica po rođenju razume dosta reči koje čuju oko sebe.

"Sa šest meseci oni uče sve više i više reči, a posle godinu dana uče na stotine i stotine reči", ukazala je Mekmulenova.

Pošto većina dece ne govori jasno do druge godine života, znakovni jezik je do tog doba veoma značajan.

Pokazivanje bebama jednostavnih znakova za reči kao što su glad, meko, umor, spavanje, pomoglo bi roditeljima da otkriju šta zapravo žele.

"Bebe su sposobne da koriste ručice mnogo ranije nego što počnu verbalno da izražavaju svoje potrebe", ukazala je Mekmulenova.

Ona je naglasila da roditelji treba da bebe uče znakovima kroz zabavu i upozorila ih da ne kupuju sve što im dođe pod ruke, jer na tržistu ima "svega i svačega".

Cena časova znakova za bebe varira, u San Dijegu primera radi jedan učitelj za šest časova od po 45 minuta uzima 125 dolara, dok u Portlandu za isti broj časova učitelj naplaćuje 89 dolara.