Izvor: RTS

Kada je sa tri i po godine umesto srpskog progovorio engleski jezik, Dimitrije Mitrović iz Niša prvo je iznenadio roditelje.

U čudu su bili i prijatelji, rođaci, pa učiteljica i nastavnici koji često, umesto na maternjem srpskom, odgovore od Dimitrija dobijaju na engleskom jeziku.

Roditelji ne kriju da je Dimitrije kao mali gledao crtane filmove i igrao video igrice, ali ističu da mu višečlana porodica i pored obaveza nije uskraćivala ljubav i pažnju.

Isto kažu i Đurići iz Bele Palanke čiji je sin Uroš, baš kao i Dimitrije, sa tri i po godine prvo progovorio nemački jezik.

Stručnjaci tvrde da se radi o izuzetno talentovanoj deci koja su uz inteligentnost, sposobnost i jaku motivaciju uspela da preko sredstava komunikacije usvoje jezik, iako žive na drugom govornom području.

Praksa, međutim pokazuje da su talenti uglavnom prepušteni sami sebi, jer društvo o njima malo brine.

Osim 14 Regionalnih centara za talente u većim gradovim Srbije, ne postoje obrazovne institucije koje mogu da im pomognu u karijeri. Zato većina, zbog boljih uslova usavršavanja, uglavnom odlazi u inostnstvo.

Ovih dana, osnovcima i srednjoškolcima na jugu Srbije ponuđeni su testovi inteligencije koji mogu da im pomognu da postanu polaznici Regionalnog centra za talente u Nišu. Po posebnom programu i radu sa mentorima, godišnje nastavu pohađa oko 200 dece.