Izvor: Večernje novosti online


Za tri godine rada Specijalne bolnice za vantelesnu oplodnju i lečenje steriliteta „Spebo“, koju vodi genetičar dr Miodrag Stojković sa suprugom Petrom rođeno je 250 beba a još veliki broj dece doći će uskoro na svet. Rođendansko slavlje uveličale su bebe iz celog sveta, koje su začete u Leskovcu.
Među zvanicama, prvi put u javnosti, bila je i tromesečna Ana, ćerka gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, jedina među malim zvanicama, koja je došla na svet prirodnim putem. Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić najavio je proširenje „fabrike sreće“ uz pomoć lokalne vlasti i fabrike lekova „Zdravlje“.

Za ovu priliku veselo ukrašeno belim i zelenim balonima dvorište bolnice „Spebo“ bilo je pretesno da primi sve male zvanice i njihove roditelje, bake, tetke, kumove. Kao da su rod rođeni pozdravljaju se sa osobljem bolnice.

Dr Stojković i Petra, odevena u svečanu nemačku narodnu nošnju, te ginekolog Nebojša Marković neumorno poziraju sa „svojom“ decom. Atrakcija su trojke iz Ćuprije - Nikolina, Mihajlo i Jovan Jovanović, ali i bliznakinje Lara i Petra iz Leskovca, Petar iz Gruže...

- Ovi mali gosti su dokaz da je imalo smisla sve što smo uradili za ove tri godine. Ne treba nam veća analiza uspešnosti niti priznanje - kazao je dr Stojkoivć, koji se, ipak, pohvalio podacima da je uspešnost kod žena od 20 do 30 godina 76 odsto, od 30 do 40 do 55 posto, ali iznad 40 godina uspešnost oplodnje „pada“ na 18 posto. - Ovo je samo dokaz da ne treba gubiti vreme jer su šanse da se postane roditelj sa godinama sve manje.

Najbolji rođendanski poklon stigao je od gradonačelnika Leskovca Slobodana Kocića, koji je uručio lokacijsku dozvolu za proširenje Bolnice za još 200 kvadrata.
- Ovo je naša najlepša „fabrika sreće“, a uz pomoć fabrike lekova „Zdravlje“ pomoći ćemo njenu dogradnju - kazao je Kocić.

U novom delu biće smeštena laboratorija za dodatna genetska istraživanja i manje ginekološke operacije.

Dr Stojković pojašnjava da će u toj laboratoriji tražiti odgovor zašto neke žene ostaju u drugom stanju, ali ne mogu da zadrže plod.

Specijalan gost bio je Dragan Đilas koji je kao ministar NIP pomogao da se sagradi bolnica u Leskovcu. Podsetio je da je podrška države došla u kritičnom trenutku kada su Stojkovići razočarani hteli da odustanu od projekta i vrate se u Španiju gde je Miodrag bio zamenik direktora na Institutu za genetska istraživanja u Valensiji.
- Ovo je pravi primer decentralizacije Srbije - kazao je Đilas, koji se pohavlio da je prvi put van Beograda zajedno sa suprugom Unom poveo tromesečnu ćerku Anu. - Ani je prijala vožnja, spavala je celim putem. Drago mi je što smo izabrali Leskovac za njeno prvo putovanje.