Bebin izmet će se prelaskom na čvrstu hranu menjati po strukturi i mirisu, a to samim time znači da će i stomačić imati nove zadateke.

Neke namirnice su teško svarljive i imaju tendenciju da prođu kroz telo nepromenjene (čak i za stariju decu ili odrasle). Ovo je uočljivije kod beba jer hrana brže prolazi kroz njihov probavni sistem zato što ne žvaću

Tako neće biti neuobičajeno da u bebinoj kaki vidite komadiće nesvarene hrane. Ovo su neki od načina da olakšate rad stomačića:


1. Neka beba bude uvek dobro hidrirana. Ponudit bebi tokom hranjenja prokuvanu vodu.

2. Svaki dan dajte bebi raznovrsno voće i povrće.

Voće i povrće sadrži vlakna, koja pomažu da bebina kaka bude meka. Takođe, bakterije u crevima bebe će se menjati zbog ove raznolikosti.

3. Polako uvodite cela zrna.

Mit je da bebe ne mogu da jedu integralne žitarice - mogu. Ali ne trebaju im isključivo integralne žitarice, već ih treba mešati: nekim danima možda hleb od integralnog brašna, a drugim beli hleb, zatim kaša za doručak, a bela testenina za večeru.

4. Ne plašite mahunarki.

Mahunarke poput graška, pasulja i sočiva su dobar izvor proteina i bogate su vlaknima i gvožđem. Ponekad im možete umesto mesa i ribe ponuditi obarene i ispasirane mahunarke.

5. Dodajte mlevene orašaste plodove.

Ujutru pospite malo mlevenih čia semenki u kašu ili dodajte malo putera od kikirikija kroz jogurt. Ovo ne samo da pomažete bebinim crevima, već sprečava zatvor, dobar je iizvor proteina, kalcijuma, gvožđa i zdravih masti.

BONUS VIDEO

"KAKO BI BEBA BILA TAKO DUGO MIRNA DA NIJE DROGIRANA?" Raković: Čim primetite ovako nešto REAGUJTE! Oni su nevidljivi za SISTEM Kurir TV


Izvor: Yumama