U Odeljenju neonatologije Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS  kod dvanaestoro novorođenčadi potvrđen je pozitivan nalaz koronu.  Komisija za intrahospitalne infekcije je utvrdila da su sva deca dobro i da ni kod jednog deteta nisu registrovani znaci infekcije koja je otkrivena prilikom rutinskog testiranja jednog novorođenceta u sklopu pripreme za konsultativni pregled van klinike.

Ministarstvo zdravlja navelo je u saopštenju da su ostalih jedanaestoro novorođenčadi hospitalizovanih u istom prostoru testirani kao kontakti.

"Pozitivna novorođenčad su prevedena u prostor predviđen za izolaciju, dok su i negativni kontakti takođe izdvojeni. U svim odeljenjima klinike nastavlja se pojačan nadzor nad infekcijama i primena nespecifičnih mera, kao što su higijena ruku, higijena bolničke sredine, dekontaminacija prostorija, primena lične zaštitne opreme u skladu sa vrstom radnih aktivnosti i nošenje zaštitnih maski što predstavlja i zakonsku obavezu", dodaje se u saopštenju resornog ministarstva.

(Yumama/Kurir)