Lekari u Indiji ostali su zapanjeni nakon što je beba rođena sa repom nalik sireni umesto nogu. Do ove anomalije došlo je zbog retkog zdravstvenog stanja. Beba je u stabilnom stanju, a lekari su nju i majku odmah stavili pod strog medicinski nadzor.

Ovaj redak fenomen poznat je kao sindrom sirene ili Sirenomelija, i karakteriše novorođenče rođeno sa strukturom poput roga na donjem delu tela. Lekar je naveo da je dete ozbiljno nerazvijeno, da joj je glava mnogo veća od normalne veličine i da je na rođenju težilo oko kilogram.

"Beba je imala normalnu funkciju u gornjem delu tela, ali su joj noge ispod struka bile spojene. Donji deo tela nije bio potpuno razvijen. Usled nedostatka pravilne ishrane i nepravilne cirkulacije krvi može da dođe do ovakvih abnormalnosti kod fetusa. Nažalost, takve bebe ne prežive", objasnio je lekar.

Ovo zdravstveno stanje je izuzetno retko, i javlja se kod jedne bebe od 100.000 rođenih. Muške bebe doživljavaju ovo stanje tri puta češće od ženskih.

Beba, inkubator, prevremeno rođena beba
Shutterstock Beba u inkubatoru

Doktori ne znaju šta je tačan uzrok sindroma sirene, ali veruju da je to kombinacija ekoloških i genetskih faktora, prema Nacionalnoj organizaciji za retke poremećaje.

Lekari ove slučajeve nazivaju 'sporadičnim' što znači da se javljaju bez poznatog razloga. Od glavnih uzroka naveli su poremećaj protoka krvi u embrionu, posebno u regionu gde obično rastu donji udovi.

(Yumama)