Sijamske bliznakinje iz Izraela, koje su bile povezane zadnjim delom glave, videle su se po prvi put nakon uspešne operacije razdvajanja.

Razdvojene su kada su imale 12 meseci. Operacija je trajala 12 sati i to je prva operacija razdvajanja blizanaca u Izraelu.

"Kada god imate bebe povezane mozgom, zajedno sa krvnim sudovima, to je zaista kompleksan postupak", ističe Miki Gideon, direktor pedijatrijske neurohirurgije, koji je vodio ovu operaciju u Izraelu.

Ovakve operacije urađene su svega dvadesetak puta u svetu.

Devojčice su najmlađi pacijenti do sad kojima je urađena ova operacija. Imali su nameru da urade operaciju pre prve godine, jer je to vrlo važno za razvoj.

"Oporavljaju se dobro, a neurološki je sve kako treba. U kakvom su kognitivnom stanju još uvek ne znamo, čekamo da ih ispitamo", ističe doktor Miki.

"Kada smo ih stavili zajedno, to je bio predivan momenat. Postale su potpuno mirne i tihe. Po prvi put su mogle da pogledaju jedna u drugu, s obzirom na to da su bile povezane glavama", ističe doktor.

Ova operacija planirana je još dok su devojčice bile u stomaku. Rađeni su razni testovi, tehnike i modeli, kako bi se potpuno pripremili za operaciju.

Pedesetoro ljudi učestvovalo je u operaciji i njenom planiranju.