Zašto se javljaju hemoroidi tokom trudnoće? Evo kako da se nosite sa ovim neprijatnim problemom

Hemoroidi su neprijatan, ali čest deo trudnoće. Dobra vest je da ih je obično lako ublažiti kućnim tretmanima i često nestaju nakon porođaja.

Shutterstock

Hemoroidi su proširenja vena oko anusa i klasifikovani su kao spoljni ili unutrašnji. Česti su tokom trudnoće, posebno u trećem trimestru i do mesec dana nakon rođenja bebe. Oko 85% trudnica ima hemoroide u poslednjem tromesečju trudnoće.

Koji su mogući simptomi hemoroida tokom trudnoće?

  • Bol tokom stolice.
  • Svrab oko anusa.
  • Intenzivan bol koji može biti uzrokovan prolapsiranim hemoroidom.
  • Krvarenje tokom stolice, obično uzrokovano unutrašnjim hemoroidom.

Šta uzrokuje hemoroide tokom trudnoće?

Kada su u pitanju hemoroidi u trudnoći, oni se javljaju naročito kada rastući fetus vrši pritisak na karlični deo i donji deo digestivnog trakta (creva). Pritisak može biti toliki da su krvni sudovi u anusu toliko zahvaćeni da se prošire i na taj način prouzrokuju problem. Među glavnim uzrocima hemoroida u trudnoći su:

  • Težina fetusa koji vrši pritisak na vene u anusu, što je sasvim normalno i neizbežno u trudnoći.
  • Povećanje zapremine krvi - Količina krvi u vašem telu se povećava tokom trudnoće kako bi podržala fetus. To znači da su krvni sudovi mnogo više opterećeni i dodatni napor koji vrši pritisak na njih može dovesti do pojave hemoroida.
  • Zatvor - To je vrlo čest uzrok hemoroida. Hormonske promene u telu žene tokom trudnoće usporavaju proces varenja. U ovom slučaju govorimo o redovnom pražnjenju creva. Dodatna težina u crevima može da izvrši pritisak na vene u anusu, što im otežava kretanje krvi.

Kako se hemoroidi dijagnostikuju tokom trudnoće?

Ako postoje simptomi i problem je prilično očigledan, preporučuje se zakazivanje pregleda. Postoje specifične provere i procedure koje se primenjuju kada se pojave simptomi hemoroida, a tačnu dijagnozu može da postavi samo lekar specijalista, posebno u tako delikatnoj situaciji kao što je trudnoća. Svakako da takva kontrola nije nimalo prijatna, ali je neophodna za vaše zdravlje.

Šta možete da očekujete ako ste trudni i imate hemoroide?

Verovatno ćete osećati nelagodnost dok se ne pojave ozbiljniji simptomi. I u ovoj fazi je neophodno zakazati pregled, jer je reč o stanju koje može da se pogorša i postane izuzetno mučno. Ponekad guranje tokom porođaja pogoršava hemoroide odmah nakon rođenja, ali za nekoliko nedelja stvari će se vratiti u normalu.

Postoje li razlozi za zabrinutost zbog hemoroida tokom trudnoće?

Nema potrebe da brinete o hemoroidima, pogotovo ako ste na vreme preduzeli neophodne mere i otišli ​​kod lekara specijaliste kako na rutinske preglede, tako i kada ste prvi put imali simtpom. Hemoroidi su neprijatni, ali su bezopasni i obično nestaju na kraju nakon porođaja.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Mama bacila skoro sve dečje igračke  TikTok/alicexmayx