ANEMIJA U TRUDNOĆI MOŽE DA BUDE OPASNA: Evo koji su simptomi i šta može da pomogne

Anemija u trudnoći se javlja prilično često, zato je važno da znate koji su simptomi i šta može da pomogne.

Shutterstock

Anemija u trudnoći se javlja priično često, a ukoliko se ne leči, može da dovede do komplikacija u samoj trudnoći ili na porođaju.

"Anemija je stanje gde je broj crvenih krvnih zrnaca ili koncentracija hemoglobina u njima niža od normalnog", objašnjava dr Vikram Marti. "Hemoglobin je protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, koji preuzima kiseonik iz pluća i prenosi ga po telu", kaže dr Semija Aziz.

Postoje različiti uzroci anemije – od manjka gvožđa, preko manjka vitamina B12 i folata, do problema sa imunim sistemom i hroničnih bolesti – ali dr Marti kaže da je najčešći uzrok anemije u trudnoći manjak gvožđa.

"U trudnoći je povećana količina krvi u telu, zbog čega se javlja manjak gvožđa. Kao rezultat toga, postoji povećana potreba za gvožđem u organizmu, koje se koristi da povećana količina krvi prenese kiseonik do bebe. Manjak gvožđa može da dovede do anemije", pojašnjava ona.

Simptomi anemije u trudnoći

"Neki od najčešćih simptoma anemije u trudnoći su umor, osećaj slabosti, bleda koža, kratak dah, vrtoglavica, glavobolje ili ubrzan rad srca", kaže dr Aziz za goodto.com.

Osim toga, dr Marti ističe da anemija u trudnoći može da se pokaže manjkom energije i iritabilnošću.

Ukoliko imate ove simptome, najbolje je da potražite savet lekara.

Kako se leči anemija u trudnoći

Jednostavnim testom iz krvi se može proveriti nivo gvožđa, vitamina B12 i folata, a kada se utvrdi da je reč o anemiji, lekar će preporučiti najbolji način lečenja, koji može biti u formi suplemenata, poput tableta gvožđa, vitamina B12 ili folne kiseline, u zavisnosti od toga koja je vrsta anemije u pitanju.

Pored toga, dr Aziz ističe da su pravilna i zdrava ishrana takođe važi u lečenju anemije, ali i u njenoj prevenciji.

Namirnice koje sadrže gvožđe

"Dobra ishrana je najbolji način da se spremi anemija u trudnoći", kaže dr Marti, ističući da su mahunarke, tamnozeleno lisnato povrće, hleb od integralnog brašna, sušeno voće poput kajsija i šljiva, nemasno crveno meso, živinsko meso, jaja i riba namirnice koje su bogate gvožđem.

Dr Aziz dodaje da dodavanje namirnica bogatim vitaminom C uz ove namirnice bogate gvožđem može da pomogne jer vitamin C inače poboljšava apsorpciju gvožđa. Citrusno voće, jagode, paradajz i paprika su neke od namirnica koje sadrže dosta vitamina C.

Dok je s jedne strane važno da trudnice unose hranu koja sadrži dosta gvožđa, bitno je i da neke namirnice i napitke izbegavaju, posebno ako su anemične.

"Važno je da izbegavate namirnice i napitke koji ometaju apsorpciju gvožđa, poput kafe, čaja, namirnica bogatih kalcijumom, nekoliko sati nakon konzumiranja hrane koja je bogata gvožđem", kaže dr Aziz.

Doktori upozoravaju da anemija u trudnoći može da dovede do raznih komplikacija, zbog čega apeluju na buduće mame da ukoliko imaju neke od simptoma ili sumnjaju da su anemične, da se obrate svom lekaru za savet.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

: Žensko telo pre i u trudnoći   TikTok/ quenchyouradventure

(Yumama/N. Z.)