RIZIČNE NEDELJE ZA POBAČAJ: U ovim periodima nikako ne smete da preskačete kontrole, možete da spasite život bebi

Postoje periodi trudnoće koji sa sobom nose veći rizik od pobačaja i prevremenog porođaja, pa kontrole tada ne smete da propustite.

Shutterstock Trudnica na ultrazvuku

Pretnje od pobačaja ili prevremenog porođaja mogu se pojaviti u bilo kojoj fazi trudnoće, od trenutka začeća do 37. nedelje.

Trudnoća zahteva redovno praćenje, a kontrolni pregledi su raspoređeni baš kako treba, i zato ih nikada ne treba preskakati. Zahvaljujući njima moguće je da se komplikacije otkriju u najranijim fazama, pa se često mogu i dovesti u red i sprečiti veći problemi.

Međutim, postoje periodi trudnoće u kojima treba razvoj da se pažljivo prati, jer baš ti periodi su oni u kojima se najčešće mogu očekivati komplikacije. Evo koji periodi trudnoće su najrizičniji:

Prvo tromesečje

8. i 9. nedelja trudnoće se smatraju kritičnim periodima. U ovoj fazi najčešće dolazi do nerazvijene trudnoće, pa je preporuka da se obavezno uradi ultrazvuk.

Drugo tromesečje

15.-20. nedelja - U ovom trenutku postoji rizik od istmičko-cervikalne insuficijencije, gde dolazi do otvaranja grlića materice prerano, pa je kasni pobačaj moguć. Redovnim pregledima i procenom grlića materice, ovo može da se spreči.

25.-26. nedelja - Trebalo bi uraditi doplerometriju (procena krvi u krvnim sudovima placente) jer može da pomogne u ranom otkrivanju insuficijencije placente i zastoju u rastu fetusa.

Shutterstock  Trudnica broji bebine pokrete

Treći trimestar

Nakon 40. nedelje trudnoće, preporučljivo je da ostanete na bolničkom praćenju gde će stručnjaci svakodnevno pratiti srčani ritam fetusa. U ovom trenutku sposobnosti placente mogu da budu iscrpljene, a to može da utiče na stanje novorođenog deteta.

Simptomi koji mogu da ukažu na rizik od pobačaja

Ako postoji stalni bolovi ili težina u donjem delu stomaka, krvarenje ili mrki, smeđi iscedak iz genitalnog trakta, može da ukaže na pretnju od pobačaja.

U kasnijim terminima (nakon 12. nedelje) može se javiti i osećaj sitosti. Naravno, prvi razlog za hitnu hospitalizaciju je prerano pucanje vodenjaka.

(Yumama)