Sezona jagoda polako počinje, a trudnice i porodilje imaju jednu nedoumicu. Kao i uvek, obasipaju ih brojnim savetima, pa se mnoge pitaju da li smeju da ih jedu jer su veoma alergene, i da li će to naštetiti njihovim bebama.
Jagode su veoma zdrave
Jagode su bogate folatima, a znamo da se folna kiselina kao sintetički oblik folata, preporučuje svim trudnicama. Jagode, pomorandža i zeleno lisnato povrće od svih namirnica sadrže najviše folata. Jedan obrok jagoda osigurava 20 odsto preporučenih dnevnih potreba za folatima.
Takođe, sadržaj antioksidanasa u jagodama sedam je puta veći nego u jabukama ili bananama i dva puta veći nego u pomorandžama ili grožđu.
Jagode su bogate vitaminom C koji je uvek bolje uzimati iz namirnica nego u sintetičkom obliku.
Tako da vam jagode mogu pomoći očuvanju zdravlja, pojačaće vam imunitet, unećete još folata pored folne kiseline koju pijete i kao takve, velika je šteta da ih se odričete tokom trudnoće ili perioda dojenja.
Strah od alergija
Razlog zbog kojeg se veliki broj trudnica i dojilja odriče jagoda su moguće alergije na ovo voće koje zaista može dovesti do veoma izraženih alergijskih reakcija.
Međutim, važno je napomenuti da upravo konzumiranjem namirnica tokom trudnoće i u periodu dojenja, mi navikavamo bebin organizam i pripremamo ga za namirnice koje će kasnije jesti.
Putem mleka samo se određeni sastojci iz namirnica prenose do bebe pa tako čak i u slučaju da se desi alergija, beba će odreagovati u blažem obliku, a vama će to biti signal da budete izuzetno pažljivi prilikom uvođenja jagoda u ishranu vaše bebe.
Dakle, ne uskraćujte sebi i bebi sve blagodeti jagoda, a izbacite ih iz ishrane samo u slučaju ako beba pokaže da joj smetaju.
(Yumama)