Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnoća i porođaj: Šta znači kada plodova voda promeni boju?

Zbog čega se amnionska tečnost nekada menja i da li je to opasno, otkrivaju svetski priznati stručnjaci iz oblasti ginekologije i akušerstva.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Amnionska tečnost ili plodova voda štiti bebu od spoljašnjih povreda, udaraca i buke, omogućava joj slobodne pokrete i tako stvara preduslov za simetričan razvoj skeleta (kostiju) i mišića. 

Kada je ima u dovoljnoj količini, kada je prozirna ili bledo žuta i bez mirisa, lekari su onda sigurni da nema razloga za brigu. Međutim, šta se dešava ako ona promeni boju tokom trudnoće, a šta se dešava ako se promene primete na samom porođaju i šta te promene znače objašnjavaju svteski priznati stručnjaci.

Povezane vesti

Šta kada amnionska tečnost promeni boju tokom trudnoće?

"Amnionska tečnost je bezbojna ili bledo žuta tečnost, bez mirisa. Ponekada su uočljive male količine sluznice iz sluzokože, ali generalno, amnionska tečnost bi trebalo da bude jasna. 

Svaka promena boje ili mirisa amnionske tečnosti tokom trudnoće može da bude znak potencijalnog problema.

Ukoliko je amnionska tečnost:

- crvena: znači krvarenje - često placente;

- tamno crvena: znači da je krv hemolizovana - što je često povezano sa fetalnom hemolitičkom bolešću;

- zelena: prolivanje fekalnog materijala - može biti povezano sa intrauterinim fetalnim stresom;

- žuta (tamno/zlatno): prisustvo žuči - povezano sa bilo hemolitičnom bolešću ili prisustvom starog fekalnog materijala" kaže Debora Rajnes, lekar specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista perinatalne medicine.

Povezane vesti

Šta ukoliko se promena boje amnionske tečnosti primeti na porođaju?

"Uobičajeno je da amnionska tečnost bude providna ili svetlo žute boje. Ponekada, kada ženi pukne vodenjak, primećujemo da je amnionska tečnost tamno žuta, ponekad čak i tamno zelena. To se dešava kada beba stolicu (mekonijum) ispusti u plodovu vodu.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se to dešava, a nejčešće je to znak da je beba prešla temin. 

Ukoliko je plodova voda zamućena tokom trudnoće to nam je znak da sa bebom ima neki problem i da pati - tada je potrebno da se trudnica odmah javi lekaru. 

Ukoliko na samom porođaju primetimo da je amnionska tečnost zelena, to uglavnom ne predstavlja problem. Tokom čitavog porođaja beba se prati, a kada dođe završna faza porođaja i beba izađe -  u svakom porodilištu postoje stručnjaci koji će bebina usta očistiti od mekonijuma kako ga beba ne bi udahnula. 

Ukoliko beba udahne mekonijum to može dovesti do upale pluća", kaže Petar Nasar, ginekolog i akušer Medicinskog centra Sveta Agnes iz Kalifornije.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica