Bliži nam se Nova godina, vreme kada sumiramo utiske i donosimo odluke koje se tiču naredne godine. Ukoliko ste u drugom stanju, donosimo vam nekoliko ideja za novogodišnje odluke koje će vam koristiti i pomoći da što bezbrižnije provedete dane koji vas očekuju do porođaja.

Jedite zdravo

Balansirana ishrana će pomoći da obezbedite sve što je bebi potrebno da lepo raste u vašem stomaku, a vama će takođe pomoći da se dobro osećate i imate više energije. Eto idealne novogodišnje odluke – postavite sebi cilj da ove godine jedete zdravije.

To, naravno, ne znači da tu i tamo ne smete da pojedete i nešto "nezdravo", ali vodite računa da to ne bude previse često. Ukoliko ste skloni tome da uživate u grickalicama i slatkišima, babica Gejl Džonson savetuje za sajt madeformums.com da utvrdite kada vam se najčešće javlja ta želja, a evo i kako da je predupredite: "U to vreme idite u šetnju ili u to doba dana pojedite neko voće".

Budite aktivni

Ako je trudnoća uredna i vi se ne osećate loše, nema razloga da ne budete umereno aktivni – što, naravno, ne znači ni da treba da trčite maraton…

Stručnjaci savetuju da šetate, osim ukoliko vam lekar ne kaže drugačije, a u dogovoru sa njim možete da radite i neke druge vrste treninga. Ipak, većina je saglasna da ukoliko trudnica nije trenirala pre trudnoće, ovih devet meseci nisu dobar period za započinjanje bavljenja nekim novim sportom.

Raščistite nered

Napravite plan da u novoj godini raščistite nered u kući, tj. bacite stvari koje vam ne trebaju i tako napravite dodatni prostor koji će vam i te kako trebati kada stigne novi član porodice. Nemojte da padnete na nos čisteći, već napravite raspored i sređujte recimo po jednu prostoriju dnevno – jako je važno da u trudnoći imate i dovoljno odmora.

Budite pozitivni

Ne postoji bolja novogodišnja odluka od ove – odlučite da u godini koja je pred nama na sve gledate optimistično! Istraživanja pokazuju da optimisti imaju veće šanse za dug život, imaju bolji imuni sistem i manje su pod stresom nego pesimisti.

"Umesto da razmišljate o tome šta ne želite, vizuelizujte uspeh i koristite 'pozitivne' reči – vaša podsvest će vam pomoći da se sve to i ostvari", kaže hipnoterapeut i trener roditeljstva Fredi Džekin.

Budite otvorenog uma

"Žene koje imaju striktan plan u svojoj glavi se ponekad osećaju razočarano nakon porođaja, čak i kada se sve dobro završi", kaže babica Gejl, napominjući da je svaki porođaj različit i da je veoma važno da trudnice to znaju. Na kraju krajeva, najvažnije je da i mama i beba budu dobro.

Rešite porodične probleme

Iščekivanje novog člana porodice zbližava ljude, a i praznična atmosfera pomaže u tome. Ovo je takođe i dobar period da rešite neke porodične nesuglasice i bebu dočekate u miru, ljubavi i dobrom raspoloženju – neka to bude još jedna od vaših novogodišnjih odluka.

Odvojite vreme za sebe

Izuzetno je važno da imate barem pola sata dnevno, u kojima ćete raditi nešto što prija isključivo vama – da li je to čitanje knjige, slušanje muzike, bavljenje nekim hobijem… Odvajanje vremena samo za sebe pomoći će da budete srećniji, a samim tim će biti srećniji i ljudi oko vas.

Verujte u sebe

Mame često postavljaju pred sebe previsoke zahteve kada je u pitanju roditeljstvo i žele da sve bude savršeno. Ne očekujte da budete savršeni jer niko nije, ali iznad svega, verujte u sebe i verujte da ćete biti dobar roditelj. Na kraju, vi ste najbolja majka svojoj bebi, to bi trebalo da vam bude dovoljno.

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N.Z.)