Saznajte da li je istina ono što ste možda imali prilike da čujete - onog trenutka kada ste obelodanili da ste u drugom stanju, sigurno ste dobili neke od saveta, koji možda i nisu ispravni. Evo nekih mitova o trudnicama.


Trudnice ne smeju ništa da dižu preko glave.
Netačno
Prema pričama starih žena, kada trudnica podigne ruke iznad glave, pupčana vrpca se može omotati oko bebinog vrata. Ne brinite, podizanje ruku nema uticaja vašu bebu. Tako da možete u miru vezati punđu na vrh glave! Ono što nije dobro jeste prenaprezanje i prečesto i preteško podizanje.

Ako buduća majka ima kiselinu i pečenje u želucu, beba će imati jaku kosu.
Netačno
Da je u mitu bilo istine, većina beba bi verovatno imala mnogo kose! Na početku trudnoće, problem sa želucom nastaje zbog hormonskih promena.

Trudnice su zaboravne.
Tačno
Većina majki pati od povećane zaboravnosti ne samo tokom trudnoće, već i tokom dojenja. S jedne strane, za to su odgovorni povećani nivoi kortizola i oksitocina, koji ograničavaju pamćenje. S druge strane, često je prisutan hronični nedostatak sna, fizički napor tokom trudnoće i porođaja, kao i fokusiranost na bebu koja pokazuje da je ženi u tom periodu samo do nje.

Sve bebe nakon rođenja imaju plave oči.
Netačno
Većina beba svetle puti se rađa sa plavim očima jer se melanin koji proizvodi boju i štiti od svetlosti vremenom formira. Nasuprot tome, većina tamnoputih beba se rađa sa smeđim očima jer već imaju visok udeo melanina.

Možete se predvideti pol bebe na osnovu oblika vašeg stomaka.
Netačno
Dečaci se nose nisko u stomaku, devojčice više? A ako se stomak pomeri ka napred, to će svakako biti dečak, dok su devojčice šire? Ništa od toga nije tačno.

Tokom trudnoće bolje je spavati na levoj strani.
Tačno
S jedne strane, stomak koji raste može previše opteretiti vašu cirkulaciju kada ležite na leđima, pa se preporučuje spavanje na boku. Ako ležite na levoj strani, vaša cirkulacija, a samim tim i povratni tok iz nogu, varenje i snabdevanje bebe kiseonikom su optimalno podržani, a bol u leđima je umanjen. S vremena na vreme možete da se okrenete na desnu stranu - ili jednostavno legnete na način koji vam najviše odgovara!

Veća je verovatnoća da će blizanci imati blizance.
Tačno
Čisto genetski, verovatnoća blizanaca je veća ako je jedan od roditelja blizanac ili u je u porodici bilo više blizanaca.

BONUS VIDEO

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija


Izvor: Yumama