Žensko ime koje smo svi više puta čuli i najviše nas podseća na maštu - Alisa. Uglavnom se povezuje sa knjigom "Alisa u zemlji čuda" i sa glavnom junakinjom ovog dela koja završi u zemlji čuda upoznajući se sa Šeširdžijom, napitkom za smanjivanje i povećavanje, zecom koji stalno žuri, opasnom kraljicom i vojskom od karata. Zbog toga se smatra da se ime Alisa daje devojčicama koje će biti maštovite, radoznale i spremne za razne avanture u životu.

U bukvalnom prevodu sa raznih jezika, ime Alisa ima više značenja. Iz latinskog "eli(s)" prevodi se kao "Pirova kiša". Poreklo imena se povezuje i sa francuskim jezikom, pa se "eglise" prevodi kao "crkva", "odana crkvi i učenju", a često joj se pripisuju i značenja "istina" i "vernost".

Prema nekim tumačenjima smatra se da je Alisa nadimak od imena Adelada koje znači "plemenito biće". Engleska verzija ovog imena je Alice, a ime je međunarodno poznato.

Bez obzira koje značenje od navedenih vam se najviše dopada, Alisu će većina nas uvek zamišljati kao pametnu i izuzetno maštovitu devojčicu koja se raduje svima svanturama u životu i stvara za sebe poseban svet.

Izvor: Yumama