Dolazak novog člana u porodicu u periodu praznika unosi posebnu radost. Novorođenče je nešto najlepše sa čime možete završiti godini ili započeti novu, tako da svi oni koji bebu očekuju u decembru ili januaru zasigurno će imati punu kuću osmeha i radosti.

Ukoliko ste i vi među njima i očekujete jednog princa da vas uveseli, a još niste doneli konačnu odluku o njegovom imenu, možda vam baš naša lista od pet najlepših muških imena koji se daju deci rođenoj u decembru i januaru pomogne.

Pet imena koja se daju deci koja se rode u decembru ili januaru:

Nikola

Ovo ime nastalo je od latinske reči Nikolaus, koja se na grčkom piše i izgovara kao Nikolaos (Νικόλαος) . U prevodu ova složenica označava pobedu naroda, ili narodnog pobednika, jer je izvedena od dve reči nike, što u prevodu znači pobeda i laos, što u prevodu znači narod.

Kristijan

Latinsko ime koje potiče od reči "christianus", a vezano je za grčko "hristiános", što znači "hrišćanin", odnosno "pomazan", "pomazaniK". Dolazi od imena "Hrist".

Dečak, park, nasmejan
Shutterstock Nasmejan dečak u parku

Stefan

Ime Stefan (a isto tako i Stevan) vode poreklo od grčke reči "stephanos", što znači "kruna, venac“, pa bi ime Stefan bukvalno značilo – krunisan, ovenčan. Ime je duboko povezano sa verom i sa simbolikom venca.

Andrej

Smatra se da je ime Andrej grčkog porekla odnosno da potiče ili od grčke lične imenice tj imena "Andreas" ili pak od reči "andreios" koja je pridev i koja se prevodi kao hrabar, sposoban, smeo.

Beba, dečak
Shutterstock Beba dečak

Gavrilo

Preneseno značenje imena Gavrilo je obično istovetno kao i originalni ili "bukvalni" transkript reči "gabriel", te se daje onoj muškoj deci koja treba da budu – "jaka ili snažna"; "moćni ili veliki ljudi"; "oni koji su snažni i kojima je Bog dao snagu"; "oni koje je Bog poslao da prenose poruke ljudima"; "oni koji su dati od Boga"; "oni kojima je Bog dao moć i snagu"; "Bogumili"; "anđeli".

(Yumama)