Da li se vama ili nekom iz vaše okoline dogodilo da ste trudni u isto vreme kada i vaši najbolji prijatelji, sestre ili neki drugi bliski ljudi? Nije to čista slučajnost, za to postoji naučno objašnjenje.

Stručnjaci koji su radili na ovom istraživanju došli su do zanimljivog otkrića, a ono kaže da bitrudnoća mogla biti zarazna. Objasnili su to tako što trudnoća bliskih ljudi pozitivno utiče na želju za detetom kod žena.

Više od 10 godina posmatrali su žene koje su 1995. godine imale najmanje 15 godina, i otkrili su da je čak 50 odsto intervjuisanih žena rodilo dete do poslednjih intervjua, tačnije 2008. godine. Tokom ispitivanja žene su beležile prijateljske veze, što je istraživačima dalo jasan uvid u njihova prijateljstva, a posebno su se fokusirali na najbolje prijateljice iz srednje škole koje su ostale prijateljice i godinama posle škole. Tom prilikom otkrili su da postoji neobičan fenomen 'zaraze' kada je u pitanju trudnoća.

Zašto se to dešava?

"Došli smo do otkrića koji potvrđuje da spomenuti efekat počinje tokom trudnoće prijateljice, počinje rasti nakon što se prijateljica porodi i dostiže svoj vrhunac tokom prve dve godine novorođenog deteta", objašnjavaju autori istraživanja.

Trudnice, drugarice, sestre, trudnoća
Shutterstock Drugarice trudne u isto vreme

Nazivajući to posebnim uticajem na plodnost, istraživači veruju kako postoje tri teorije zašto je trudnoća zarazna među prijateljicama.To su: socijalno učenje, uticaj i deljenje troškova. Naime, žene više naginju majčinstvu ako vide da se njihova prijateljica uspešno nosi sa njim, dok sa druge strane ne žele da se osećaju kao da zaostaju za svojim društvom.

I ono treće, postoji nekoliko finansijskih povlastica kada prijateljice zajedno mogu koordinirati aktivnosti i podeliti troškove prosleđivanjem dečijih stvari, zajedničkom druženju ili međusobim čuvanjem mališana.

(Yumama)