Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi trimestar: 6 razloga zbog čega se javlja krvarenje u trudnoći

Iako će većina trudnica kada uoči krvarenje u trudnoći odmah pomisliti na najgore, krvarenje u prvih nekoliko meseci trudnoće može da se javi iz više razloga, a nisu svi razlozi povod za zabrinutost.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Čak 9 od 10 žena koje krvare u trudnoći na svet donesu zdrave bebe.

Svako krvarenje u trudnoći zahteva konsultaciju sa gineokologom ili babicom. Ako je krvarenje oskudno posetite lekara kako bi obavio potrebne preglede, a ukoliko je krvarenje obilno i praćeno bolovima a vi se osećate loše i imate vrtoglavice, potrebno je da potražite hitnu medicinsku pomoc. 

Ovo su neki od mogućih uzroka pojave krvarenja u trudnoći:

Povezane vesti

1. Implatacijsko krvarenje u trudnoći

Ako uočite oskudno krvarenje braonkaste ili roze boje, verovatno je da se radio o implatacijskom krvarenju koje se obično javlja veoma rano na početku trudnoće i može da se javi u vreme očekivane menstruacije. 

2. Periovulacijsko krvarenje (tzv. spotting) 

Ovo krvarenje je slično manstrualnom krvarenju samo oskudnije i boja može da varira od crvene do braon. Takođe može da se javi u vreme očekivane menstruacije. 

Hormoni trudnoće imaju zadatak da spreče menstruaciju ali kod nekih žena homoni se sporije menjaju pa to prouzrokuje krvarenje u prvim mesecima trudnoće. 

3. Erozija grlića materice

Erozija grlića materice se javlja zato što se u trudnoći grlić materice menja, postaje mekši i osetljiviji na infekcije. Po pravilu izaziva blago krvarenje. Ako uočite krvarenje potrebno je da se javite lekaru kako bi se detaljije ispitao uzrok zato što erozija grlića materice može biti uzrokovana infekcijom ili čak rakom. 

Povezane vesti

4. Polip

Nekada krvarenje može da potiče od dobroćudnih tvorevina - polipa. Ako vaš lekar ustanovi da imate polipe neće ih uklanjati dok ste trudni, zato što se oni spontano mogu povući nakon porođaja. 

5. Spontani pobačaj 

Obilno krvarenje u trudnoći je simptom koji zahteva hitnu medicinsku pomoć. Može izazvati pobačaj a simtomi su obolno krvarenje, oštar bol u donjem delu stomaka i vrtoglavica.

6. Vamnaterična trudnoća

Ona se dešava kada se oplođena jajna ćelija razvija izvan materice. Uglavnom u jajovodima. Krvarenje je praćeno oštrim bolovima u stomaku. U ovom slučaju beba ne može da se razvija zato je operacija nužna a trudnoća na žalost ne može da se nastavi. 

Bez obzira na uzrok, svako vaginalno krvarenje u trudnoći zahteva konsultaciju sa nadležnim lakarom. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica