Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 stranih ženskih imena koja nam se toliko sviđaju da smo ih prisvojili

Popularna imena koja se poslednjih godina daju devojčicama, iako su stranog porekla, postala su toliko uobičajena da smo počeli da ih doživljavamo kao stara narodna.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Predstavljamo vam deset trenutno najpopularnijih ženskih imena koja nose devojčice u Srbiji, a za koja se često misli da su stara narodna imena:

Povezane vesti

SARA - ime hebrejskog porekla

Sara je žensko biblijsko ime, hebrejskog porekla i znači vladarka, kneginja, žena visokog ranga. Reč "sara" na hebrejskom jeziku označava ženu visokog ranga, a prevodi se i kao princeza ili boginja ili njena visoka svetost. Sara, biblijska ličnost je bila Avramova žena i spominje se u Bibliji i u Kuranu.

IRINA - ime grčkog porekla

Irina je žensko ime iz grčkog jezika i znači mir, spokoj... Poularne su još i varijante Irena, u ruskom jeziku Rina, a u engleskom Ajrin. U srednjovekovnom srpskom jeziku bila je popularna varijanta Jerina ("Prokleta" Jerina bila je srpska vladarka, žena despota Đurđa Brankovića).

Povezane vesti

NIKA - ime grčkog porekla

Nika je grčkoj mitologiji boginja pobede. Ona je kći Titana Palanta i boginje Stiks. Njen pandan u rimskoj mitologiji je Viktorija.

EMINA - ime arapskog porekla

Ime Amina je arapskog porijekla i znači verna, poštena, pouzdana i sigurna. Ovo je jako često ime među Arapima. Majka poslanika Muhameda zvala se Amina što je varijacija ovog imena.

ZOJA - ime grčkog porekla

Zoja je srpska varijanta starogrčkog imena Zoe i znači život.

ZARA - ime arapskog porekla

Zara je ime arapskog porekla i znači sjaj/bleštavilo. Na kurdskom "zara" znači "zlato". Značenje imena Zara se može tumačiti i kao izvedenica imena Sara.

MIA - ime italijanskog porekla

Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Marija. U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Može biti i sa "j" i bez njega, kao i muško i žensko (na pr. Mija Aleksić)

Povezane vesti

DANIJELA - ime hebrejskog porekla

Ovo ime potiče iz starohebrejskog i znači "Bog je moj sudijа" . U narodnoj etimologiji, ime se vremenom vezalo za reč "dan", pa se prema narodnim običajima davalo deci koja su rođena danju.

ANASTASIJA - ime grčkog porekla

Smatra se da ime Anastasija/Anastazija vodi poreklo iz grčkog jezika. Ovo ime hrišćanske svetiteljke u slobodnom prevodu znači "ona koja je vaskrsla". Supruga Stefana Nemanje, majka Svetog Save zvala se Anastasija.

AIDA - ime arapskog porekla

Ime je arapskog porekla i znači gost, posetilac

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica