Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje žene: Zašto je dobro rađati nakon 35. godine

Ženama konstantno pričaju da im biološki sat otkucava i da je bolje roditi “pre nego što bude prekasno”. Međutim najnovije istraživanje je pokazalo da rađanje bebe nakon 35. godine ima brojne prednosti.

Istraživanje, objavljeno u “Magazinu američkog gerijatrijskog društva”, je pokazalo da rađanje deteta u kasnijoj životnoj dobi ne samo da pojačava rad našeg mozga već je dobro i u prevenciji gubitka pamćenja kasnije u životu.

Povezane vesti

U istraživanju, u kome je učestvovalo 830 žena u menopauzi, testirana je njihova memorija i sposobnost izvršavanja zadataka. Relevantni podaci su bili prva menstruacija, godine u kojima se desila trudnoća, broj trudnoća i slični faktori koji su imali uticaj na ženino mentalno zdravlje.

Rezultati su pokazali da žene, čija je poslednja trudnoća bila posle 35. godine, imaju bolju memoriju, dok žene kojima je prva menstruacija bila pre 13. godine života imaju veću sposobnost za učenje novih stvari. Takođe duži period reprodukcije i korišćenje oralnih kontraceptiva su dodatno pozitivno uticali na vitalnost mozga žene u kasnijoj životnoj dobi. Sa druge strane, žene koje su rodile u periodu između 15. i 24. godine imaju lošije kognitivne funkcije i mentalno zdravlje u četrdesetim. 

Povezane vesti

Izražen porast nivoa hormona tokom trudnoće, naročito u tridesetim, može pozitivno uticati na mentalne funkcije i pomoći u održavanju vašeg mentalnog zdravlja kasnije u životu.

Dakle, naredni put kada vam neko kaže da “biološki sat otkucava”, pozovite se na ovo istraživanje i recite da brojke nikada ne lažu.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica