Pre nego što se beba rodi, nekom drugom u kući treba pomoći da zaspi - da, da, trudnoj mami.

Uz česte grčeve, pauze za toalet i ograničene pozicije za spavanje, čini se da je nemoguće naspavati se tokom trećeg trimestra. 

Predstavljamo vam neke savete koji će vam olakšati spavanje, a neće naškoditi bebi:

- Nabavite veliki jastuk, onaj koji se stavlja između nogu i grli. Jastuk među nogama smanjuje pritisak na donjem delu tela, a vi ćete se osećati prijatnije. 

- Kako biste izbegli česte posete toaletu tokom noći, izbegavajte unos tečnosti pred spavanje. 

- A ako želite da izbegnete grčeve, potrudite se da ne pravite nagle i brze pokrete nogama. U slučaju da vas ipak grč uhvati, nemojte stopalo savijati tako da vam prsti pokazuju na dole, već na gore - osetićete olakšanje.

- Partner je tu da vam pomogne tokom trudoće, pa se nemojte stideti da ponekad zatražite masažu stopala.

Stručanjci savetuju spavanje na stranama, a evo i zašto. 

Spavanje na desnoj strani

Ležati na desnoj strani je mnogo bolje nego na leđima ili stomaku, ali još uvek nije bolje od ležanja na levoj strani. To je zbog toga što ležanje na desnoj strani vrši pritisak na jetru, što bi većina lekara savetovala da izbegavate.

Spavanje na levoj strani

Doktori i babice preporučuju spavanje na levoj strani. Ova pozicija sprečava matericu da vrši pritisak na jetru, a dozvoljava da beba primi odgovarajuću količinu hranljivih materija i kiseonika kroz placentu. U stvari, ne samo da ovaj položaj ne ograničava protok krvi, već i poboljšava cirkulaciju, što znači da vaše telo neće morati da se muči kako bi osiguralo optimalan protok krvi za vas i bebu.

Studija sprovedena u Novom Zelandu utvrdila je da spavanje na levoj strani u vreme trudnoće takođe može umanjiti rizik od prevremenog porođaja. 

Ipak, ne postoji način da sprečite okretanje u snu, tako da ne treba oko toga da brinete. Potrudite se da zaspite na levoj strani i da veći deo noći provedete na njoj, a ukoliko se probudite na desnoj, jednostavno se ponovo okrenite.

Kada ste umorni i kada vam je neudobno, može biti frustrirajuće to što cele noći morate ležati na jednoj istoj strani, što takođe dovodi do toga da teže zaspite. Da biste to izbegli probajte da se opustite pre odlaska u krevet. Najbolje bi možda bilo da napravite kupku ili popijete topli čaj kako biste se relaksirali i rasteretili.