Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Seks u trudnoći: Vodič za svaki trimestar

Mnoge žene su zabrinute i nesigurne kada su intimni odnosi tokom trudnoće u pitanju, a svaki trimestar sa sobom nosi nova pitanja i brige. Pročitajte savete stručnjaka...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da li je bezbedno upražnjavati seks dok sam u drugom stanju? Da li će seksualni odnosi ubrzati porođaj? Ova i mnoga druga pitanja muče skoro svaku trudnicu, zato vam donosimo savete doktorke Šeril Ros iz bolnice "Sent Džons" u Santa Moniki, koji će pomoći mnogim budućim mamama.

Prvi trimestar

Simptomi tokom prvog trimestra, kao što su jutarnje mučnine, umor i otečene grudi mogu da učine da se ne osećate baš najpoželjnije i najraspoloženije za intimne odnose. Doktorka Šeril Ros objašnjava da je najnormalnije da u tom periodu seksualni odnosi ne budu na listi prioriteta budućih mama. Svakako da još uvek možete da budete intimni i bliski sa svojim partnerom tako što ćete se više ljubiti i maziti umesto da upražnjavate seks. Doktorka Ros savetuje da bi pre svega trebalo da osluškujete svoje telo i, što je najvažnije, o svemu iskreno i otvoreno govorite sa svojim partnerom.

Povezane vesti

Drugi trimestar

Tokom drugog trimestra jutarnje mučnine mogu da postanu prošlost, pa ćete se samim tim osećati energičnije. Mnoge žene kažu da su im tokom ovog perioda čula osetljivija. Prema tvrdnjama doktorke Ros, ženski hormoni se u drugom trimestru kreću u pozitivnom smeru, pa se žene i fizički i emocionalno osećaju dosta bolje, te je samim tim i odnos prijatniji.

Povezane vesti

Treći trimestar

U ovom periodu većina žena dobija na težini, a takođe počinje i da oseća da unutar nje raste živo biće. “Ukoliko vi i vaš partner odlučite da imate seksualne odnose, trebalo bi da vodite računa o pozama, jer u ovom periodu svakako će vam neke više odgovarati, a neke manje”, savetuje doktorka Ros. Ona ponovo naglašava da je najbitnije da sa svojim partnerom imate otvorenu komunikaciju. 

Povezane vesti

Što se tiče jedne od najvećih briga skoro svake trudnice, a to je da li seks može da dovede do prevremenog porođaja, doktorka Šeril objašnjava:

Povezane vesti

“Seksualne odnose možete da upražnjavate sve dok ste sigurni da ne postoje bilo kakve komplikacije vezane za trudnoću. Seks zapravo nema nikakve veze sa prevremenim porođajem, osim ako već nemate neke prikrivene faktore rizika. Zato je najbolje da ukoliko bilo šta posumnjate ili ste oko bilo čega zabrinuti, kontaktirate svog lekara.”

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica