Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upomoć! Trudna sam i nespretna!

"Otkad sam trudna, postala sam nespretna. Stalno se udaram u nameštaj po kući, predmeti mi ispadaju iz ruku, često se opečem..." Zvuči vam poznato? Saznajte šta se to dešava sa vama...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mnoge trudnice, nezavisno od fizičke kondicije, primećuju da im se nezgode događaju sve češće, da prestaju da budu tek puka slučajnost. Trudnoća je puna iznenađenja, a manjak spretnosti je upravo jedno od njih. Nespretnost se posebno pojačava u trećem tromesečju, mada ponekad potraje i nakon porođaja!

Pomera se centar za ravnotežu

Trudnice se sapliću o predmete ostavljene na podu, brže "slete" niz stepenice, ili lakše "proklizaju" i presaviju se preko trbuha kada se penju uz njih. Međutim, nespretnost u trudnoći ne iznenađuje, pre svega zbog izazova sa kojima se telo susreće. Mnogo je faktora koji objašnjavaju oslabljene telesne funkcije tokom tog razdoblja.

Povezane vesti

Činjenica je da se, malo-pomalo, telo u trudnoći menja. Povećava se telesna masa, a sa rastom ploda i materica. Stomak je sve zaobljeniji i sve više "štrči". Sve to utiče na centar za ravnotežu, koji se postepeno premešta prema napred. Kada više ne može da vidi svoja stopala, hodanje postaje sve teže i nezgrapnije. Situaciju može dodatno da oteža osećaj gubitka snage, kao i oticanje nogu, posebno stopala.

Opuštaju se zglobovi

Doprinos daju i hormoni trudnoće, koji svojim delovanjem opuštaju prste, palčeve, kolena i druge zglobove. Zato ne čudi što trudnice osećaju manjak snage i slabost u šakama, često ne uspevajući da čvrsto uhvate predmete. Neke trudnice osećaju trnjenje i bolove u prstima - kao rezultat dodatnog pritiska koji nakupljena voda u telu vrši na nerve u šakama.

Povezane vesti

Sindrom karpalnog tunela je vrlo česta pojava u trudnoći (manifestuje se trncima u palcu, kažiprstu, srednjem prstu i donjem delu malog prsta, bolovima koji su naročito izraženi noću, osećajem nespretnosti, ponekad slabosti u šaci), ali uglavnom nestaje ubrzo nakon porođaja.

Preusmerava se pažnja

Umor koji trudnica oseća, ali i zabrinutost zbog nastalih promena, kao i onih koje tek slede - uzimaju svoj danak.

Ako imate utisak da vas telo više ne sluša, uzrok je njegova zaokupljenost drugim stvarima. Malo biće u vašem stomaku, koje je u punom zamahu rasta i razvoja, crpi vam energiju, zbog čega možete da postanete još umorniji, a time i manje pažljivi. Vaše misli su negde drugde, pažnju vam odvlači razmišljanje o budućem životu sa bebom, pa se tako smanjuje sposobnost kontrolisanja koraka i povećava opasnost od saplitanja i pada.

Beba je bezbedna u vašem stomaku

Osim što vas nekoordinisani pokreti ljute, ili vam stvaraju određene neugodnosti, najveću zabrinutost izaziva bojazan za sigurnost bebe. Trudnice su često zabrinute da će povrediti bebu ako padnu, a ponekad se javlja i strah od kretanja, što izaziva dodatni stres. U stvarnosti, situacija nije tako ozbiljna.

Povezane vesti

Priroda se pobrinula da beba u maminom stomaku raste sigurno i vrlo udobno. Plodove ovojnice i voda štite bebu od spoljnih udaraca, povreda i buke, pa blaži udarci i pritisak na majčin stomak ne mogu da ozlede plod. Dodatnu zaštitu pruža i mišićava materica, koja deluje poput sigurnosnog pojasa usred trbušne šupljine, sastavljene od mišića i kostiju. Zahvaljujući svim tim "oblogama", saplitanje i padovi, iako mogu da "uzdrmaju" bebu, ne mogu tako lako da je povrede. Ipak, ako trudnica pretrpi nezgodan pad, obavezno treba da poseti lekara, jer će samo tako da se uveri da je sve u redu, a time i umiri.

Koje mere treba preduzeti kako bi se zaštitili i kada je potrebno da posetite lekara, saznajte na sledećoj strani...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica