Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razočaranje (mnogih) trudnica: Šta kada je beba drugog pola od očekivanog?

Iako sve majke pokazuju oduševljenje kada treba da saznaju pol svoje bebe, nekima od njih je upravo u tom trenutku slomljeno srce...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mada se većina roditelja vodi utešnom rečenicom "Bitno da je dete zdravo!", često se trudnice nose sa razočaranjem kada saznaju da pol deteta ipak nije onaj koji su priželjkivale. S obzirom na ludovanje hormona, trudnička depresija zbog ovog ili sličnih razloga koji se drugima čine potpuno bezazlenim i nevažnim, trudnice može dovesti u vrlo nezavidan položaj.

Povezane vesti

Kao i u slučaju postporođajne depresije, ljudi koji kroz to nisu prošli, teško to mogu razumeti. Zbog straha od osuđivanja okoline, kako ne bi mislili da je majka nezahvalna, trudnice vrlo često ovu borbu vode same sa sobom.

Evo kako da se uspešno pripremite na to da ćete biti podjenako uspešna mama i dečaku (devojčici):

Prihvatite emocije

Stefan Kvencel, specijalista upravo za pitanja trudnoće i porođaja, savetuje majke da izraze svoje emocije i prihvate ih. Sasvim je normalno da u trenutku otkrivanja pola niste oduševljeni ako već mesecima ili čak godinama maštate o detetu drugog pola. Međutim,  vrlo brzo će trudnica zaboraviti na razočaranje i naučiti kako da ponovno uživa u trudnoći.

Povezane vesti

Doktor Kvencel smatra kako većina trudnica oseća stid zbog priželjkivanja devojčice/dečaka pa o  tome uglavnom ćuti. Pogotovo kada ultrazvuk ne usliša njihove želje. Emocije koje osećate sasvim su normalne i sa njima morate naučiti da živite. Podelite svoje misli sa osobom za koju znate da vas neće osuđivati. 

Zapitajte se koji su razlozi vaših želja

Sami sebi objasnite koja je glavna misao koja je uzrokovala vašu želju za devojčicom/dečakom. Želite li devojčicu jer ste vi odrastali uz braću? Maštate li o odevanju šarenih haljinica umesto odlazaka na fudbalske utakmice? Vrlo je važno da sami sebi objasnite svoje emocije i želje, vrlo brzo ćete shvatiti kako se zapravo radi o sitnicama koje ne bi smele voditi do depresije i tuge. Ako nosite dečaka, to ne mora da znači da neće biti zainteresovan za umetnost, kao što ne znači da devojčica neće voleti sport.

Povezane vesti

Verujte u svoju sposobnosti da volite

Osećaji tuge i krivice neće trajati zauvek. Verovatno će nestati vrlo brzo kada počnete da razmišljate o danima sa svojim detetom. Do trenutka kada prvi put uzmete svoju bebu u naručje, sve nedoumice će već odavno nestati i činiće vam se pomalo smešne. 

Ako mislite da vi ne možete ništa da učinite, ne brinite, vaše telo može.

Tokom porođaja luče se visoki nivoi oksitocina koji pomaže majkama da se doslovno zaljube u svoje dete na prvi pogled.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica