Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život trudnice: Šta sve beba uči u maminom stomaku?

Suprotno popularnom verovanju, veza između majke i bebe počinje mnogo pre rođenja, a na univerzitetu života vi ste prvi učitelj vašeg deteta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svako iskustvo koje imate tokom trudnoće može da nauči bebu o svetu sa kojim će se ona uskoro susresti. Sve informacije koje vaša beba dobija od vas u stomaku služe kao poseban nastavni plan za prilagođavanje njenom novom svetu.

Kroz trudnoću vi svakodnevno učite bebu o vašem svetu, tako što beba sve vreme prisluškuje emocije. Ova emotivna veza između vas i vaše bebe je osnova za prenatalnu vezu i početak škole života.

Suprotno popularnom verovanju, veza između majke i bebe počinje mnogo pre rođenja. Ova veza počinje rano u trudnoći zahvaljujući placenti koja se ponaša kao visoko napredno sredstvo komunikacije. Kada osetite emocije, tada glasnici molekula pulsiraju kroz vaše telo.

Na primer, ako osećate uznemirenost, vaše srce povećava frekvenciju, adrenalin "skače", a onda prelazite u stanje borbe ili bega. Vaše telo počinje da proizvodi kortizol, hormon stresa. Kada ste pod stresom i vaša beba oseća stres.

Hronični stres u trudnoći može dovesti do niza zdravstvenih problema kao što su prevremeni porođaj i visoki krvni pritisak. Pored toga, hronični stres može uticati i na ponašanje bebe - razdražljivost, manjak sna, anksioznost. Dobra vest je da i ako ne možete potpuno da izbegnete stres, možete naučiti da koristite alate za upravljanje i smanjenje nagomilanog stresa. Kada budete imali puno ljubavi i pozitivnih misli, stvorićete zdravije okruženje za matericu. U tom slučaju, manji nivo stresa će dovesti do zdravijeg razvoja vaše bebe.

Ova jedinstvena komunikacija između vas i vašeg deteta utiče na formiranje njegove emocionalne inteligencije. Kada imate misli pune ljubavi, vaša beba doživljava ljubav. Kada osećate radost, ona se susreće sa radošću. Kada ste ljuti, ona vidi bes. To je neverovatan proces stvoren kako bi vašoj bebi dao priliku da razvije zdrav emocionalni život koji se podudara sa emotivnim tonom vaše porodice.

Saznanje da ste prvi učitelj vašeg deteta može vas osnažiti da donosite bolje odluke u životu. Ovi izbori mogu uključivati ovladavanje tehnikama za smanjenje stresa, razvijanje zdravijeg odnosa, zdraviju ishranu...

Povezane vesti

Evo nekih jednostavnih načina koji će vam pomoći da smanjite stres:

1. Osmeh

Rasporedite vreme za aktivnosti i druženje sa ljudima koji povećavaju vašu radost i čine da se osećate dobro.

2. Meditacija ili molitva

Učestvujte u aktivnostima koje pomažu da se osećate mirno i uravnoteženo, npr. meditacija u prirodi ili iskrena molitva.

3. Fizička aktivnost

Pokret je jedan od najboljih načina za uklanjanje stresa. Prošetajte, idite na plivanje, probajte prenatalnu jogu.

4. Tehnika dubokog disanja

Usporite disanje. Pokušajte da brojite do četiri dok udišete i računajte do osam dok ne izdahnete. Radite ovo nekoliko minuta kada god osetite da ste pod stresom.

5. Odmor preko dana

Samo 15 minuta dremanja ima velike zdravstvene koristi i neverovatno smanjuje nivo stresa!

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica