Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zablude ili naučne činjenice: Muškarci koji imaju braću, dobiće sinove...

Pročitajte zanimljivosti o drugom stanju koje se smatraju zabludama, ali imaju i naučnu potvrdu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Otkako je sveta i veka, o trudnoći kruže zablude. Ako mislite da je naše podneblje najviše sklono neobičnim verovanjima i sujeverju, pročitajte zablude koje kruže svetom, a tiču se trudnoće i bebe koja treba da se rodi. Iznenadićete se što svaka ima naučno objašnjenje i rešenje

Muškarci koji imaju braću, dobiće sinove

Setite se neke porodice koja niže sina za sinom... Mislite da je to slučajnost? Izgleda da nije: navodno, postoji gen koji otac nosi, a koji određuje pol deteta. Naučnici sa Univerziteta Njukastl, analizirali su 927 porodica i njihova "stabla", i došli do zanimljivih podataka. Za muškarce koji imaju više braće, veća je verovatnoća da će imati sinove, dok će muškarci koji imaju više sestara verovatnije imati ćerke. Ali, taj obrazac je više prisutan kod jačeg pola, a u obzir dolazi samo očeva strana.

Čokolada za mirnije bebe

Iako razlog za uživanje u čokoladi većini trudnica nije ni potreban, jedno istraživanje u Finskoj je pokazalo da ona može da deluje pozitivno i na bebu.

Povezane vesti

Naime, pokazalo se da su žene koje su svakodnevno konzumirale čokoladu - rodile manje frustrirane i mirnije bebe. Ključ je u endorfinu, hormonu sreće, koji čokolada oslobađa.

Najviše porođaja počinje noću

Mnoge studije su dokazale da trudovi kod većine žena započinju između ponoći i četiri sata ujutru. Tokom noćnih sati, hormoni koji najviše rade su estriol (jedan od tri glavna estrogena) i oksitocin, a upravo oni izazivaju kontrakcije materice. Tada su žene najmirnije, najmanje rastresene, najopuštenije.

Da, jutarnje mučnine su dobar znak

Jedan od svakako najvećih paradoksa jeste da je takozvana brza hrana (junk food) trudnim ženama neodoljiva, dok zdrava hrana izaziva mučninu. Isto tako, zdrave i sveže namirnice mogu da imaju negativan uticaj na bebu u stomaku: meso može da prenosi viruse i bakterije, sir bakterije i plesni, zeleno povrće bakterije - a upravo te namirnice ne odgovaraju probavi mnogih trudnica.

Povezane vesti

I dok naš organizam može da se brani od parazita i bakterija, jer ima razvijen imunološki sistem, beba u stomaku ne može. A najbolji način da se fetus odbrani, dala je sama priroda - upravo kroz majčine mučnine, povraćanje i odbojnost prema određenim mirisima i ukusima. Tu se krije i objašnjenje zašto čak 75 odsto žena povraća u prvom tromesečju trudnoće - zato da bi zaštitile fetus.

Povezane vesti

Oblik grudi otkriva pol deteta

Od davnina se verovalo da oblik stomaka otkriva sve. Ako žena ima "visok i širok" stomak - rodiće sina, dok "nizak" stomak znači žensko dete. Ali, vreme je da napokon saznate istinu! Oblik stomaka ne otkriva pol bebe, ali vaše grudi da, pokazuju najnovija istraživanja. Ženama koje nose devojčice, grudi u trudnoći porastu više nego ženama koje nose mušku decu. Dok se obim grudi majkama ćerki poveća za čak osam centimetara, majkama sinova poraste u proseku 6,3 centimetra.

Pitate se zašto. Muški fetusi proizvode više testosterona i zahtevaju više energije od svojih majki, a navodno baš ti razlozi mogu da "potisnu" rast grudi.

Mamini sinovi

Iako se roditelji često šale na račun dece, kao i koga više vole, kada je reč o sinovima - priroda ima prilično jak argument: sinovi nasleđuju više gena od majke nego od oca. To je zato što ćerka ima dva X hromozoma - jedan od tate, jedan od mame, dok sin ima X hromozom od mame, a Y od tate.

Povezane vesti

X hromozom nosi nekoliko puta više gena od Y, pa je i njegovo delovanje veće. Dok žensko dete ima prilično ravnomernu zastupljenost roditeljskih gena, muško dete će biti genetski više povezano sa majkom nego žensko

Beba će postati zavisna od soli

Opšte je poznata stvar da se ukusi odojčeta formiraju već u majčinom stomaku. Ali, istraživanja pokazuju da to nema toliko veze sa onim što majka konzumira, nego sa onim što gubi. Naime, žene koje su dosta povraćale u trudnoći, većinom su rađale bebe koje vole so. Zašto je to tako?

Zato što su povraćanjem gubile minerale i tečnost, što je i te kako uticalo i na bebe, koje su nakon rođenja imale potrebu da nadoknade izgubljeno.

Da, oči bebe menjaju boju

Mnoge bebe se rode sa plavim očima, ali se njihova boja nakon nekog vremena promeni. Razlog se krije u nivou melanina, pigmenta u dužici (šarenici, irisu) oka (obojeni deo koji okružuje zenicu), koji je prilikom rođenja jako nizak.

Povezane vesti

Bebe sa niskim nivoom melanina imaju plave ili sive oči, dok one sa višim nivoom pigmenta imaju smeđe ili crne oči. Do prvog rođendana, taj nivo se stabilizuje, pa jasno može da se vidi kakvu boju očiju će imati dete.

Svako misli da je njegovo dete savršeno

Ima li išta lepše od detetovog osmeha? Odgovor je jednostavan, ne! Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics je pokazalo da je najbolja nagrada za majke upravo slatko lice deteta na kojem se vidi osmeh. Zbog nežnosti i pažnje kojima obasipaju svoju decu, majke često ne vide njihove mane i nedostatke, jer potpuno "isključe" deo mozga povezan sa socijalnim procenama, negativnim emocijama i kritikom.
Čak 73 odsto majki i 66 odsto očeva smatra svoju bebu u prva tri meseca natprosečnom, pa makar ona samo vrištala po ceo dan.

Tekst: Snežana Damnjanović Mitić

Najnovije

Vesti

Porodica