Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega se retko priča o spontanom pobačaju?

Uprkos tome što se svaka peta trudnoća završi neželjenim prekidom, ova tema nije česta tema - čak ni u slučaju žena koje su imale takve iskustva.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svake godine, britanska Asocijacija za pobačaje poziva sve da progovore o svom iskustvu na Internacionalnom danu pobačaja, koji se tradicionalno obeležava 15. oktobra. Okupljanja s ciljem podizanja svesti o pobačajima održavaju se u trajanju od nedelju dana i pružaju ženama koje su doživele da izgube bebe priliku da o tome otvoreno govore.

Povezane vesti

Strani sajtovi navode primer žene po imenu Lisa, koja je imala pet pobačaja pre nego što je dobila mališana koje danas ima tri godine. Ona je besna zbog nedovoljne brige medicinskog osoblja koje je ju je negovalo nakon pobačaja. Kao i mnoge druge pripadnice nežnijeg pola, Lisa je osećala da nema pravo da oplakuje i žali za nečim što nije ni imala. Njena deca nisu uspela da dođu na svet, pa Lisa nije verovala da je prikladno da svoju situaciju izjednačava s drugim ženama čija su deca preminula.

Povezane vesti

Druga učesnica ovih sastanaka anonimno je pričala o pobačaju koji je doživela tokom prvog trimestra trudnoće, dok je bila na putovanju - u gradu u kojem ne živi. Danas ova žena ne sme da se vrati u određene kafiće u tom gradu zbog loših uspomena.

Postoji još mnogo priča koje su žene anonimno podelile putem Interneta, a zaključak svake je isti - gubitak željene bebe, koliko god fetus bio sitan, ostavlja dubok trag na svaku ženu.

Zbog toga i čudi činjenica da se tako malo priča o pobačaju u vremenu kada se na televiziji i u novinama može pričati o svemu.

Povezane vesti

Žene koje su imale pobačaj prvi put često nisu isprva ni svesne o čemu je reč jer mnoge dožive pobačaj u toaletu i iznenade se, a uz to ostavljaju emotivne ožiljke. iz tog razloga je važno pričati o ovome i, koliko god je to moguće, olakšati ove stresne i neželjene događaje.

U britanskoj Asocijaciji za pobačaje ističu da niko od onih koji su imali iskustva sa pobačajem ne treba da se bori protiv svojih osećanja i da radi ono što ne oseća - ako nekome nije žao što je izgubio bebu tako rano, onda ne treba da se oseća loše zbog toga! S druge strane, ako žena žali zbog gubitka deteta, onda ona treba da otvoreno govori o svom iskustvu, da se ne stidi svojih osećanja i da se ne obazire na one koji ga ne razumeju.

Povezane vesti

Kakva su vaša iskustva?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica