Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otoci u trudnoći: znaci koje ne bi trebalo zanemariti

Edemi (otoci) su česta i normalna pojava u trudnoći. Najčešći uzroci oticanja nogu, ruku i stopala u ovom periodu su povećanje telesne težine i višak vode koja se zadržava u organizmu

  Izvor: Foto: Shutterstock

Osim što se javljaju kao posledica povećanja težine, edeme nekada može da izazove i manjak proteina u krvi, što se utvrđuje analizom i koriguje ishranom. Oticanje zavisi i od spoljnih faktora: na primer, više je primetno uveče, kao i nakon dužeg sedenja ili stajanja u istom položaju. Njegovom smanjenju pomaže umerena fizička aktivnost (šetnja, plivanje, istezanje). U poslednja tri meseca trudnoće, ova pojava je gotovo neizbežna, a obično nestaje nakon porođaja. Ako su krvni pritisak i nalaz urina u redu, nema razloga za brigu. Važno je smanjiti unos soli, a istovremeno unositi dovoljno tečnosti. Poželjno je popiti osam čaša vode dnevno.

Smanjite mogućnost za pojavu edema

Izbegavajte neudobnu i tesnu odeću i obuću, kako ne biste dodatno usporavali cirkulaciju. Nosite ravne cipele, udobne patike i anatomski prilagođenu obuću.

Povezane vesti

Masaža stopala će vam doneti veliko olakšanje. Kad god ste u mogućnosti, podignite noge prilikom sedenja, pogotovo ako ste prinuđeni da duže sedite u istom položaju (zbog posla, na primer). Kada sedite,  nemojte da prekrštate noge - to otežava cirkulaciju, zbog čega nastaje otok. Tokom velikih vrućina, otoci su izraženiji, pa izbegavajte direktno izlaganje suncu. Večernji otoci uglavnom nestaju nakon odmora.

Kada oticanje ukazuje na veći problem

Oticanje u trudnoći je neizbežno. Ali, ako ga prate povišen krvni pritisak (hipertenzija) i određen nalaz urina, to ukazuje na ozbiljniji problem. Naime, kod preeklampsije se uz oticanje ruku i nogu javljaju povišen krvni pritisak i belančevine u mokraći. Ukoliko izostane lečenje, dolazi do znatno ozbiljnijeg zdravstvenog problema - eklampsije. Tečnost prelazi iz krvnih sudova u tkiva, što je i okom vidljivo (otoci ruku, nogu i lica).

Povezane vesti

Povišen krvni pritisak u trudnoći mora da se ozbiljno shvati, jer  može da uzrokuje velike probleme tokom porođaja, i da ugrozi život majke i deteta. On često dovodi do preeklampsije, zbog čega je neophodno da se proverava na svakom pregledu. Osim toga, to je jedini način da se utvrdi postojanje pomenutog oboljenja.

Preeklampsija je najčešća kod prvorotki, vrlo mladih trudnica, ili žena koje imaju preko 35 godina. U velikom broju slučajeva postoji nasledna sklonost, što treba pomenuti lekaru tokom kontrole. Uglavnom se javlja u drugom i trećem tromesečju trudnoće. Posledice njenog nelečenja mogu da budu prevremeni ili težak porođaj, i ozbiljno ugroženo zdravlje majke i bebe.

Znaci koje ne treba zanemariti

Da nešto nije u redu, trudnica primećuje i sama, a to se pre svega odnosi na oticanje ruku, nogu, stopala, šaka i lica. Neki od ovih simptoma nisu razlog za paniku, ali oticanje ruku i lica je jasan signal da hitno treba uraditi dodatne analize i otkloniti sumnju. Lekaru se treba obratiti i ako dođe do naglog povećanja telesne težine. Gojaznost u trudnoći nije samo estetski, već i mogući zdravstveni problem. Po opšteprihvaćenom pravilu, žena ne bi smela da dobije više od 12 do 15 kilograma tokom trudnoće.

Savet +

Kada je u pitanju ishrana, posavetujte se sa lekarom i uvažite njegove savete. Radi prevencije oboljenja, važno je da unosite proteine (mleko, jaja, riba, meso, žitarice). Potpuno odbacivanje kafe, alkohola i cigareta se podrazumeva. Da biste smanjili verovatnoću za pojavu te bolesti, pazite na ishranu i dobijenu kilažu, vodite računa o količini soli koju unosite u organizam, i izbegavajte namirnice koje sadrže natrijum (konzervisani i suhomesnati proizvodi). Budite fizički aktivni koliko vam „drugo stanje“ dozvoljava, i izbegavajte stresne situacije.

Pritisak se meri na svakoj kontroli kod ginekologa, a „očekivani“ rezultat je oko 120 sa 80, ili nešto niži. Viši pritisak (130 sa 90, na primer) zahteva lečenje i nadzor lekara, ali i promenu ishrane i životnih navika u trudnoći. Ako uz hipertenziju nalaz mokraće pokazuje preko 0,5 grama belančevina, dijagnoza preeklampsije je sigurna. Drugi znaci na koji će trudnica reagovati su glavobolja i problemi sa vidom.

Terapija i redovne kontrole

Ukoliko je reč o početnom stadijumu, lekar će da propiše lekove, redovno praćenje promena pritiska i telesne težine, kontrolu urina, kao i što više odmora. Radi majčine i detetove sigurnosti, pojačana pažnja je potrebna do kraja trudnoće.

Povezane vesti

Redovna kontrola je obavezna zbog sprečavanja mogućih posledica, a ako je stanje ozbiljnije, ponekad je potrebno i bolničko lečenje. Problem sa preeklampsijom kod žena koje su je već iskusile, ponekad se ponavlja i u narednim trudnoćama.

Tekst: Marija Jovičić, u saradnji sa ginekologom Slavicom Vasiljević

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica