Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitovi o seksu tokom trudnoće

Saznajte koja široko zastupljena mišljenja o seksualnim odnosima za vreme drugog stanja nisu naučne istine.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Uprkos tome što je zahvaljujući seksualnom odnosu i došlo do trudnoće, uvreženo je mišljenje da do njega ne sme doći dok je žena u drugom stanju jer to može ugroziti život ploda i izazvati brojne komplikacije.

Međutim, seks u trudnoći nije nešto od čega treba bežati, pre svega zato što veliki broj žena u ovom periodu svog života ima povećanu seksualnu želju i uživa daleko više nego što je to ranije bio slučaj. Uz to, nema razloga da brinete o kontracepciji, a sve dok je trudnoća zdrava – odnose možete imati i do trenutka dok ne pukne vodenjak.

Zato sklonite sve sumnje u stranu, razgovarajte sa svojim partnerom otvoreno i imajte na umu da su mitovi koje ćete pronaći u galeriji samo mitovi.

1. MIT: Povredićete bebu.

Fetus je, u maminom stomaku, zaštićen embrionalnim omotačem i gotovo da ne postoji seksualni položaj koji bi mu mogao naškoditi, niti je moguće da muški polni organ do njega dopre. Čak i kada bi to bilo fizički moguće, cerviks bi onemogućio dalji prolaz.

2. MIT: Trudnica će se povrediti.

Naučnici se slažu da ni ova tvrdnja nije istinita. Štaviše, mnoge žene su prvi put doživele orgazam upravo u trudnoći, jer ona zahteva eksperimentisanje sa seksualnim pozama, a uz to – nervni završeci žene su osetljiviji, genitalije uvećane, a oksitocin, hormon koji pomaže održavanju trudnoće, je u nauci poznat kao snažan pokretač želje za polnim odnosom.

3. MIT: Seks će izazvati preuranjeni porođaj.

Uprkos tome što stimulacija grudi može izazvati povećano lučenje oksitocina i pojavu kontrakcija pre termina za porođaj, stručnjaci veruju da nema razloga za brigu – veliki broj budućih majki oseća kontrakcije pre termina iako nemaju seksualne odnose. Postoji samo nekoliko situacija u kojima lekari savetuju apstinenciju: ukoliko je trudnica i ranije imala preuranjene porođaje, ako ima slučaj placente previje (kada placenta prekriva cerviks i može se oštetiti), u slučaju vaginalnog krvarenja i nakon pucanja vodenjaka.

4. MIT: Zabranjen je oralni seks.

Stručnjaci smatraju da je oralni seks, štaviše, odličan način da se opustite ukoliko još uvek niste spremni za seks u trudnoći, ali upozoravaju da snažno uduvavanje vazduha u vaginu može biti način da do krvotoka dospE vadušni mehurić opasan po život.

Prevela i priredila: Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica